IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
20:53 | 19 юли 2015
Обновен: 10:59 | 28 март 2024

Внимание! Нов случай с животно с антракс във Варненско

Няма други заболели хора, транжорната в кв. "Аспарухово" е затворена

По материала работи: Борис Проданов
Внимание! Нов случай с животно с антракс във Варненско

Още едно животно е умряло от антракс във Варненско. Това потвърди за Агенция „Фокус” директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Кравата не е от животните на починалия от антракс преди два дни 53-годишен мъж от село Млада гвардия, а е от друг двор.

 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев каза, че утре ще се търси терен за заравяне на трупа на животното, тъй като то не може да бъде изгорено, за да не се разпространява заразата. Ще се търси и мнението на специалисти, които пристигат във Варна.


Успокояващата новина до момента е, че няма данни за нови заразени хора в Млада гвардия. В петък именно 53-годишният мъж от селото почина, след като се зарази от болна крава, отглеждана в собственото му стопанство. Под наблюдение са всички, които са имали контакт както с животното, така и със стопанина. Обеззаразена е транжорната, в която вероятно са приготвени заразени наденици. Властите продължават да разследват откъде се е появила заразата.


В хода на разследването става ясно, че починалият Румен Стоянов е продал заразеното месото на жител на село Бозвелийско. Той, от своя страна, повикал на помощ трима приятели от Варна и от Девня, с които разфасовали месото и го занесли – по думите на един от тях, в цех в квартал “Аспарухово”, откъдето месото излязло под формата на наденици. Участниците в целия процес си разделили колбасите и ги отнесли в домовете си – за лична консумация, а не за търговия. При така разширилата се география на разпространение, за ветеринарно-медицинските екипи били нужни два дни, за да издирят всички, които са имали контакт със заразата.


Д-р Дочка Михайлова, РЗИ - Варна коментира: ”Общо са около 26 човека, има две деца – на 5 и на 7 г., а останалите са на възраст до 60 г. Всички са намерени, уведомени са кметовете по места, личните им лекари, взети са проби и в момента се изследват в РЗИ. Случаят трябва да ни припомни позабравени напоследък навици, като този непременно да варим дори пастьоризираното мляко".


Транжорната в кв."Аспарухово", в която месото е било преработено, днес остана затворена. Собственикът й отрича да има общо с инцидента. Въпреки това, цехът е обеззаразен и продукцията му – иззета.


Резултатите от изследванията на хората ще са ясни утре. Повече време изискват епизоотичните проби, които ще покажат дали има заразени пасища в селото.


“Ще отнеме малко повечко време да си направим нашите проучвания дали климатични или други са били причините за пренасяне на заболяването”, коментира д-р Даниел Денев от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна.


В понеделник започва масова ваксинация на всички тревопасни в село Млада гвардия. Дотогава селската мера ще остане празна, защото жителите му се съобразяват със забраната да извеждат животните на паша.

 

Коментари

Новини Варна