Варна 14°
fallback
Новина на деня
15:26 | 22 февруари 2017
Обновен: 15:30 | 23 април 2024

Нови 14 бебета се родиха от общинското инвитро

Очаква се появата на още пет

По материала работи: Пламен Янков

Нови 14 бебета се родиха във Варна, благодарение на общинската инвитро програма. Това съобщи кметът на общината Иван Портних на среща с представители на фондация „Искам бебе“ и подпомогнати семейни двойки. Той благодари и на председателя на фондация „Памет“ д-р Милен Врабевски,  дарил средства за инвитро процедури за първите 10 бездетни семейства.

 

Кметът посочи, че подкрепените двойки са 102. През т.г. младите семейства с репродуктивни проблеми от Варна ще могат да разчитат на 170 000 лв. от общинския бюджет. Средствата са за инсеминации, лапароскопии, хистероскопии и други скъпоструващи изследвания и процедури.

 

Помощта е много важна, защото през т.г. се очаква срив в раждаемостта в сравнение с предходни години, каза Валентина Иванова, координатор на „Искам бебе“. Затова всеки отделен лев от общините е жизненоважен за двойките с репродуктивни проблеми, които са 150 000 в страната, добави тя.

 

Една на всеки пет жени в ЕС страда от безплодие, каза Калина Неделчева, международен координатор на фондацията.

 

В края на срещата кметът връчи на семействата, сдобили се с рожби по общинската инвитро програма, знака „символ на споделеното щастие“.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback