IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
ВИК
11:20 | 22 април 2023
Обновен: 10:44 | 29 април 2024

Водата на "Галата" и в Провадия не става за пиене

Живителната течност мирише и бъка от хлор

По материала работи: Слав Велев
Водата на "Галата" и в Провадия не става за пиене

Водата във варненския кварта "Галата" и в град Провадия не става за пиене, информира РЗИ. В кв. „Галата” е отчетен остатъчен свободен хлор - 0,502 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/; а в Провадия - остатъчен свободен хлор - 0,834 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя.

Издадено е 1 предписание до Ръководителя на ЕТР – Провадия, при „ВиК-Варна” ООД, за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. Информация за въздействието на нитратите върху организма можете да намерите на сайта на РЗИ-Варна в Раздел „Здравна информация”, подраздел „Здравни бюлетини и мониторинги” Съгласно българското законодателство, обеззаразяването на питейната вода, при транспортирането и на дълги разстояния, е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това, хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика. Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л.

Съвети към потребителя:

Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат: бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор. На основание гореизложеното даваме следните препоръки:

 Да не се консумира вода директно от чешмата;

 Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

 При готвене да се кипне водата, преди да се поставят продуктите в нея;

В райони, с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба, след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата.

 

Коментари

Новини Варна