IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Енерго
13:30 | 9 март 2022
Обновен: 16:11 | 21 юни 2022

Близо 6 млн. лева инвестира енергото в ел мрежата на област Добрич

Инвестициите включват инсталиране на птицезащитни устройства в района на Via Pontica

По материала работи: Слав Велев
Близо 6 млн. лева инвестира енергото в ел мрежата на област Добрич

УС на ЕНЕРГО-ПРО запозна кмета на Добрич с планираните инвестиции в мрежата на областта за 2022 г./Снимка: ЕНЕРГО-ПРО

Близо 6 млн. лева ще инвестира ЕНЕРГО-ПРО в електроразпределителната мрежа на област Добрич през тази година, за сравнение през 2021 г. вложенията в областта са били 5,65 млн. лева. Управителите на енергийната компания представиха по-подробни данни за конкретни обекти от инвестиционната програма за 2022 г. на инициирана с кмета на град Добрич Йордан Йорданов среща, част от предварително планирана обиколка в Североизточна България за подобряване на сътрудничеството с местната власт. Инвестициите включват изграждане на нова мрежа в бързо разрастващи се райони, рехабилитация на съоръжения и обновяване на съществуваща мрежа, както и инсталиране на птицезащитни устройства в региона, през който минава прелетният път на птиците Via Pontica.

Опазването на живота и здравето на птиците по време на техния престой в страната е сред важните приоритети при изпълнението на дейността на електроразпределителното дружество в Групата. Основни направления в тази дейност са поставянето на платформи за гнезда на щъркели с цел отдалечаването им от тоководещите части на електроразпределителните съоръжения, както и монтирането на птицебрани и дистанционери, от които през 2021 г. в региона са поставени над 300 броя.

Управителите на ЕНЕРГО-ПРО благодариха на г-н Йорданов за оказаната подкрепа по проекта LIFE за запазване на биоразнообразието. Общината е изразила готовност за споделяне на опит и най-добри практики в проектните мероприятия и участие в план за устойчивост. Целта на инициативата е опазване на застрашени видове птици от токови удари, сред тях са къдроглав пеликан, малка белочела гъска, червенокрак сокол, голям креслив орел и други.

Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО обсъди с кмета на Добрич и други актуални теми от дейността на компанията, като използва случая да дискутира работещи решения за уреждането на дълга за консумирана електроенергия на ВиК Добрич в размер над 2 млн. лева. Неплатени в срок задължения в подобен размер силно затрудняват изпълнението на оперативните дейности на ЕРП Север и водят до задълбочаващи се ликвидни проблеми. Очакват се и конкретни стъпки за изплащането на дълга след поет ангажимент за съдействие от страна на МРРБ като принципал на ВиК дружеството.

В края на срещата от двете страни беше потвърден ангажиментът за сътрудничество и в бъдеще.

Коментари

Новини Варна