IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Пътна обстановка
09:40 | 10 ноември 2021
Обновен: 04:42 | 29 април 2024

Мигащото зелено спря да мига в София, Варна, Пловдив... Защо и кому пречи?

Използването й се превърна в едно добро решение, което бе възприето положително от всички шофьори

По материала работи: Слав Велев
Мигащото зелено спря да мига в София, Варна, Пловдив... Защо и кому пречи?

Зелената мигаща светлина на светофарите дава допълнителна информация на всички шофьори, на базата на която те могат да предприемат безопасно поведение, съобразно разстоянието на което се намират от кръстовището. Това се посочва в позиция на Института за пътна безопасност. По данни на Столична община след въвеждането й катастрофите на кръстовища в град София са намалели наполовина, пише още в становището.

Мигащата зелена светлина беше въведена експериментално преди повече от 8 години в столицата, след което същата беше въведена в Стара Загора, Варна и Пловдив, припомня "NOVA". На практика използването й се превърна в едно добро решение, което бе възприето положително от всички шофьори, смятат от ИПБ.

Експерти от Института за пътна безопасност напомнят, че мигащата зелена светлина не е уредена нормативно, за което ИПБ многократно е сигнализирал. От там настояват още решението за премахването й да бъде преразгледано, с цел осигуряване на по-голяма безопасност на пътя.

Припомняме, че по-рано през месеца МРРБ определи зелената мигаща светлина на светофарите като противоречаща на законовите разпоредби.

Коментари

Варненец ( преди 2 години )
Преди около 40 години, когато във Варна се експериментираше системата АСРУД, за кратко време на някои от кръстовищата беше въведено "зеленото мигане".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна