IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Пътна обстановка
09:40 | 25 ноември 2021
Обновен: 13:37 | 24 април 2024

Грешна маркировка и липса на знаци. Това ли погуби 45-те души на "Струма"?

Единственият ориентир там е дясната ограничителна линия и дясната мантинела, които изненадващо в един момент свиват надясно

По материала работи: Слав Велев
Грешна маркировка и липса на знаци. Това ли погуби 45-те души на "Струма"?

Кадър: Bulgaria ON AIR

Димитър Ганчев пътува всеки ден по магистрала "Струма" и разказва, че по тъмно и при дъжд шофирането в участъка е рисково. Допълнително затруднява движението и третата лента, предаде Bulgaria ON AIR.

"Единственият ориентир, който човек има, е дясната ограничителна линия на пътя и дясната мантинела, които изненадващо в един момент свиват надясно. Ако не виждаш добре, или си изморен и разсеян, като нищо можеш да направиш грешката да започнеш завоя по-рано. Няколко пъти съм се засилвам да вляза в отклонението и съм го избягвал в последния момент",  каза шофьорът.

Пътните експерти също установяват нарушения, които биха могли да са предпоставка за инцидента.

"Един път, който хората, които не минават често оттук, могат да сбъркат, че това е една трета продължаваща лента. Най-вероятно той е видял късно и се е опитал все пак да влезе в средната лента и да спре", посочи пътният експерт Емил Марков.

Рисков се оказва и знакът, показващ посоката на движение, тъй като може да заблуди шофьорите. Такъв е имало и до мястото на катастрофата.

"В момента, в който те го виждат, вече е късно. Той е сложен там, където ти вече нямаш време да реагираш", добави Ганчев.

Знакът би трябва да оказва разклонение, водещо до отбивка за почивка. Около 2 км преди мястото за отдих липсва предупредителен знак.

"Неговото наличие няма да те предпази от тази заблуда, защото да очакваш отклонение, а там участъкът от пътя не прилича на отклонение", уточни Ганчев.

Огледът на пътните експерти стига и до извода, че светлоотразителите на автомагистрала "Струма" са в окаяно състояние.

"Може да се види по тази част на магистралата, че котешките очи, които отразяват, са счупени, ръждясали. Всичко това говори за липса на поддръжка на магистрален път", посочи пътният експерт Емил Марков.

При лошо време и мъгла - шофирането в участъка се оказва задача с повишена трудност. Предстои пътните експерти да изготвят доклад с нарушенията по отсечката и ще настояват за промени.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Коментари

Новини Варна