IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Пътна обстановка
11:00 | 18 февруари 2022
Обновен: 11:51 | 28 март 2024

Недоволни от калпав ремонт блокират пътища за „Златните”

Протестът е насрочен за 19 февруари от 10,30 часа в района на отбивката към хотел “Ной”

По материала работи: Слав Велев
Недоволни от калпав ремонт блокират пътища за „Златните”

Живущи в курортния комплекс „Чайка” край Варна ще протестират заради лоша пътна инфраструктура. Те посочват, че вече две години състоянието на улиците „Боян Бъчваров“ и „Янко Славчев“ е катастрофално заради ремонт на канализационната мрежа.

„Повече от две години след началото на тези дейности състоянието и на двете улици е катастрофално. Пътят е в многократно по-лошо състояние от преди началото на ремонтните дейности, новоасфалтираните участъци са повече гигантски кръпки, отколкото възстановена пътни настилки. На места има коварни пропадания, образували са се огромни и много опасни дупки, които не просто пречат за нормалното преминаване с автомобил, но създават сериозни предпоставки за инциденти. Трудно достъпни и сравними с трасета за офроуд са и улиците “Боян Бъчваров” и “Петър Попов” в района. Няма подход дори към плажната ивица, безопасен за шофиране и придвижване”, посочват недоволните.

Протестът е насрочен за 19 февруари от 10,30 часа в района на отбивката към хотел “Ной”. 

Ако няма адекватна реакция, живущите в района декларират готовност да затварят периодично двете отсечки към курорта „Златни пясъци”.

Ето какво се посочва в писмото, изпратено от Борислав Драгиев:

"Преди повече от две години по Оперативна програма (ОП) “Опазване на околната среда 2014-2020"стартира работата по проект № BG16M1OP002-1.005-0006. Проектът е за подготовка и изпълнение на проект с развитие на инфраструктурата за отпадни води и агломерации кк Златни пясъци, община Варна. Обектът е “Инженеринг - Частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационна мрежа в СО “Ален мак", гр. Варна". Общата стойност на проекта е 37 150 155 лв с ДДС. Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет.

Ремонтните дейности обхващат ул. "Боян Бъчваров“ и ул. "Янко Славчев“ (находящи се в района на к.к. Чайка), състоящ се от полагане на ВиК инфраструктура по дължината на двете улици.

Днес, повече от две години след началото на тези дейности състоянието и на двете улици е катастрофално. Пътят е в многократно по-лошо състояние от преди началото на ремонтните дейности, новоасфалтираните участъци са повече гигантски кръпки, отколкото възстановена пътни настилки. На места има коварни пропадания, образували са се огромни и много опасни дупки, които не просто пречат за нормалното преминаване с автомобил, но създават сериозни предпоставки за инциденти. Трудно достъпни и сравними с трасета за офроуд са и улиците “Боян Бъчваров", и “Петър Попов" в района. Няма подход дори към плажната ивица, безопасен за шофиране и придвижване.

Уличната мрежа в района допълнително е тежко компрометирана и от чести ремонти на ремонтите, които се налагат от водопроводни е други инфраструктурни аварии.

Градският транспорт е силно затруднен да обслужва пълноценно спирките в района, тъй като маневрирането на автобусите е огромно изпитание, без да настъпят вреди и щети по тях.

Смятаме, че няма нито една причина да търпим и да продължаваме да живеем и да се опитваме да правим туризъм в подобни условия.

Преди година се опитахме с Ваша помощ да привлечем внимание към проблемите на района с цел някой най-после да се заеме с решаването им.

През различни граждански платформи сме алармирали многократно за ситуацията всички компетентни органи на властта.

За съжаление, днес, година след първия ни граждански протест, положението е без промяна.

Този път обаче ние сме твърдо решени да бъдем настойчиви до край.

На 19 февруари, в 10,30 часа ще излезем на мирен протест, за да изразим отказа си да продължаваме да живеем и да работим, в тези условия.

Ако и след този граждански акт на недоволство няма адекватна реакция, ще преминем в режим на постоянна готовност да затваряме периодично както магистралния път към Златни пясъци, така и Панорамния - и двата, водещи към най-красивите плажове по северното Черноморие. 

Разчитаме с Вашата подкрепа да провокираме адекватно отношение и поведение към проблемите ни и всички заедно да посрещнем по-спокойно лято 2022".

Коментари

Новини Варна