IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Пътна обстановка
11:00 | 1 септември 2022
Обновен: 11:58 | 18 април 2024

Не сме с най-лошите пътища в Европа. Цели 5 държави са по-зле от нас

Номер едно по качество е Нидерландия

По материала работи: Слав Велев
Не сме с най-лошите пътища в Европа. Цели 5 държави са по-зле от нас

В коя държава на Европа пътищата са най-добри и най-лоши? Хората, които са пътували повече и имат наблюдения, вероятно ще бъдат и на различно мнение, но битува оценка и то отдавна, че пътищата в България са едни от най-лошите. Дали е така обаче? Оказва се, че има и по-зле от нас.

Според изследване на theglobaleconomy, цитирано от AutoMedia, което обхваща периода от 2006 до 2019 г., с най-добрите пътища в Европа разполага Нидерландия с индекс 6,4. В първата десетка са още Швейцария (6,3), Австрия (6), Португалия (6), Испания (5,7), Хърватия (5,6), Дания (5,6), Люксембург (5,5), Франция (5,4) и Финландия (5,3). България се намира на 34-то място в тази класация от общо 40 държави с индекс 3,4. Северна Македония е със същия индекс, следват Малта (3,3), Румъния (3), Украйна (3), Босна и Херцеговина (2,8) и Молдова (2,6).

Как се определя тази класация? Индикаторът за качество на пътя е един от компонентите на индекса за глобална конкурентоспособност, публикуван ежегодно от Световния икономически форум (WEF). Той представлява оценка на качеството на пътищата в дадена страна въз основа на данни от проучването на мнението на ръководителите на WEF. Дългосрочното и обширно проучване включва мненията на над 14 000 бизнес лидери в 144 държави.

Оценката на показателя за качество на пътя се основава само на един въпрос. Анкетираните са помолени да оценят пътищата в тяхната държава по скала от 1 (недоразвити) до 7 (ефективни според международните стандарти). Индивидуалните отговори се обобщават, за да се получи резултат за държавата.

Важно е се отбележи, че докладът не се базира на данни за качество на пътната настилка, инфраструктура, катастрофи, маркировка и други конкретни факти, а все пак в основата е субективна оценка. Очевидно е също така, че събраните мнения не отчитат и войната в Украйна. А също така че, обективно за последните три години след съставянето на класацията най-вероятно са настъпили промени в пътната обстановка и към добро, и към лошо в някои от държавите.

Любопитно е, че в световен мащаб най-добрите пътища са в Сингапур (6,5), следван от Нидерландия и Швейцария, а най-лошите са в Чад (1,9), Мавритания (2,0) и Мадагаскар (2,0).

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна