IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Пътна обстановка
13:00 | 19 ноември 2023
Обновен: 05:01 | 22 юли 2024

Всички екипи на полицията и пожарната са на терен в областите Варна, Добрич, Шумен, Разград и Бургас

65 машини почистват републиканските пътища в районите със снежна покривка. Шофирайте внимателно!

По материала работи: Слав Велев
Всички екипи на полицията и пожарната са на терен в областите Варна, Добрич,  Шумен, Разград и Бургас

Снимката е илюстративна: АРХИВ

В Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата са предприети действия  за превенция и въвеждане на временна организация на движението при усложнена метеорологична обстановка, затруднени пътни условия, затруднено и/или блокирано движение по уличната и пътната мрежа вследствие на обилни снеговалежи, снежни бури и заледявания на териториите на област Бургас, област Добрич, област Варна, област Шумен.
 
Област Варна:
От 02:00 часа в община Варна е обявено бедствено положение. Към момента е затворен пътят Варна – Добрич, в района на "Аксаковска панорама" има закъсали автомобили. Движението се отбива по обходни маршрути.
Пътят Аксаково - Кичево -Осеново също е затворен. Има закъсали автомобили и автобус от натрупан сняг. Насочена е тежка техника за изтеглянето им и освобождаване на движението. 
Около 50 човека от закъсали автомобили са настанени в Община Аксаково, предоставена им е храна. 15 души  са настанени и в хоспис в с. Кичево 
Получен сигнал за бедстващи мъж и жена с лек автомобил между Крумово и с. Дебрене, като по данни на мъжа има преспи и свършва горивото на автомобила.  Предприети са действия за извеждането им.

Движението по път  ll-29 Варна - Добрич е ограничено за движение в двете посоки, поради снегопочистване. 
Поради снегонавяване и намалена видимост от силния вятър се затварят за движение следните пътища: път ll-27 Търница - Бдинци, lll-207 Ветрино - Векилски, lll-2072 Добротич - Вълчи Дол, lll-2702 Добрич - Суворово,  lll-2901 Аксаковска панорама - Ветрино. Община Вълчи дол обявява бедствено положение.
Временно се ограничава движението по път l-2 в участъка Шумен – Зайчино – Ореше -  кръст. Неофит Рилски.
Временно се ограничава движението по път lll-902 Кичево – Албена, поради снегонавяване и силен вятър, има закъсали автомобили.
Временно се ограничава движението по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево от км 0+000 до км 13+600, поради влошени зимни условия.

Област Шумен:
След проведено заседание на Областния щаб, със заповед на Областния управител, считано от 09:30 часа на 19.11.2023 г. е обявено частично бедствено положение на територията на общините: Хитрино , Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. 

Обстановката на територията на горепосочените общини е усложнена. Налични са множество аварии на електропреносната мрежа и в някои от посочените общини няма ток.
 
Към момента са затворени: 
Главен път I-2 Варна - Русе /след пътен възел Белокопитово/, наличен е обходен маршрут през Търговище.
Главен път I-7 Силистра - Ямбол след кръстовище 7-ми километър, посока Силистра. Няма обходен маршрут.
Главен път I-2 София - Варна, след кръстовище Зайчино ореше. Няма обходен маршрут.
На посочените места са изградени КПП. На терен са насочени допълнителни сили.
Към момента няма данни за пострадали хора.
 
Спасителните действията на екипите на РДПБЗН- Шумен по евакуация на закъсали автомобили продължават. В оперативната дежурна часа са приети нови сигнали за закъсали четири автомобила край новопазарското село Мировци. Пътят е с навявания,  създадена е организация за почистването му, за да могат спасителните екипи да стигнат до нуждаещите се от евакуация хора и да им помогнат.

Единият от закъсалите спасителни екипи между село Хърсово и  Никола Козлево вече е извън капана на снежните преспи. Екипът е успял да достигне и до бус, в който са пътували хора и са закъсали в снежните преспи. Всички са евакуирани и откарани с помощта на тежка техника в кметството на село Хърсово, където им е осигурена топлина и храна. Към момента няма данни за други закъсали в района автомобили. Комуникацията е изключително трудна поради липса на обхват на някои от мобилните оператори. Поради дублиращите се сигнали оперативните дежурни прозвъняват всички, които са подали информация, че бедстват. Към момента няма такива, които не са евакуирани. Все още остават блокирани два екипа на РДПБЗН- Шумен.
 
Област Добрич:
Затворени пътища за почистване II-27 Добрич - Балчик, II-29 Варна – Добрич - Г. Тошево.
Път II-71 Добрич - Силистра затворен за МПС над 12 т, III-7106 затворен за движение над 12 т.
 
Област Разград: 
Движението по път I-2 Русе – Разград - Шумен е ограничено от разклона за II-49 до границата с област Шумен за всички автомобили, поради снеговалеж и снегопочистване. 
Обходен маршрут:
От разклона на I-2 с II-49 в посока Търговище и обратно.
Движението по път II-23 Русе - Дулово от разклона за Свещари до Завет е затворен за всички автомобили, поради почистване от снеговалежи.
 
Област Бургас:
Път III-906 Варна - с. Горица е затворен за снегопочистване.
Приморски проход – ограничен за всички, поради почистване и усложнена метеорологична обстановка.

65 машини почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен.

За снегопочистване е ограничено движението по път I-9 Обзор - Слънчев бряг през Приморски проход и по път III-906 Дюлино - Гюльовца през Дюлински проход. Ограничен е тежкотоварният трафик над 12 тона през „Троянски" проход.

В област Варна са затворени пътища за снегопочистване път II-29 Варна – Добрич, път II-27 Търница - Бдинци, III-207 Ветрино - Векилски, III-2072 Добротич - Вълчи Дол, III-2702 Добрич - Суворово,  III-2901 Аксаковска панорама – Ветрино, път III-902 Кичево – Албена, III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. В Община Вълчи дол е обявено бедствено положение.

В област Добрич затворени пътища за снегопочистване са път II-27 Добрич – Балчик, път II-29 Добрич – Генерал Тошево. За МПС над 12 т е ограничено движението по път II-71 Добрич - Силистра, път III-207 - Тервел – Кочмар и път III-7106 Карапелит - Кочмар.

В област Бургас затворени за снегопочистване са път I-9 Обзор - Слънчев бряг през Приморски проход, път III-6009 Миролюбово - Каблешково и път III-906 Бургас - Горица.

В област Шумен временно е ограничено движението по път I-7 Панайот Волово – Браничево поради снегопочистване.

В област Разград движението по път II-23 Русе - Дулово от разклона за Свещари до Завет е затворен за всички автомобили поради почистване от снеговалежи.

Утре – 20 ноември, по разпореждане на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъде извършен анализ на предприетите мерки и наличната техника. При констатиране на нередности ще бъдат наложени санкции на пътноподдържащите фирми.

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари

Новини Варна