IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:05 | 9 юни 2017
Обновен: 04:47 | 29 април 2024

Паундът пое надолу след оповестяването на първите изборни резултати

Консерваторите на Мей по всяка вероятност губят парламентарното си мнозинство

По материала работи: Юлиян Атанасов
Паундът пое надолу след оповестяването на първите изборни резултати

Британският паунд пое надолу, след като ранни прогнози показват, че Великобритания може да се сдобие с парламент без сигурно мнозинство, докато страната води трудни преговори с Брюксел за напускането си на Европейския съюз. На останалите финансови пазари реакциите бяха нищожни, предава Bloomberg.Лирата отчете най-сериозен спад от януари насам, тъй като управляващата Консервативна партия е напът да спечели най-много места, но е е възможно да не достигне до общо мнозинство. Влиянието беше много по-заглушено, отколкото след миналогодишния вот на Brexit, докато фючърсите върху S&P 500 се повишиха, заедно с акциите на редица пазари - от Япония до Сингапур. Златото се обезценява за трети пореден ден, докато доходността по държавните ценни книжа остана почти без промяна.

 

„Макар да виждаме по-висока волатилност при стерлинга, има малка вероятност тя да се разпространи на по-широките пазари", казва Ред Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank Ltd., за Bloomberg. „Това все още е просто локално затруднение, отколкото събитие с глобални пропорции".Паундът загуби 1,5 на сто до 1,2764 долара към 11:38 местно време в Токио, след като по-рано се сви с около 2 на сто. Фючърсите върху S&P 500 нараснаха с 0,1 на сто, след като по-рано се свиха с над 0,3 на сто. В Токио Topix скача с  0,3 на сто, като акциите на SoftBank Group Corp. скочиха с цели 7,1 на сто до 17-годишен връх след споразумението ѝ да придобие Boston Dynamics от компанията майка на Google - Alphabet Inc.

 

Какво показват досега резултатите?

 

Консервативната партия на премиера Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство след вчерашните предсрочни избори, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции.Според него консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

 

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Brexit.Проучвания на общественото мнение ѝ даваха преднина от над 20 процентни пункта само преди седем седмици. Но тази преднина постепенно се стопи през кампанията, по време на която тя се отметна от голям план за реформа на системата за социални грижи, реши да не участва в телевизионен дебат с опонентите си и бе разкритикувана за действията си в сферата на сигурността като министър на вътрешните работи (2010-2016 г.), след като във Великобритания само в рамките на няколко дни бяха извършени две ислямистки нападения, отнели живота на 30 души, отбеляза Ройтерс.

Цялата статия в investor.bg

 

Четете още: В САЩ бяха арестувани двама предполагаеми членове на Хизбула

 

Коментари

Новини Варна