С 14.4% се е свила през 2016 г. консумацията на сирене с растителни мазнини, спрямо предходната година. Общото производство на имитиращия саламурен продукт е 16 231 тона. Въпреки това дялът на сиренето с палма в общото производство все още е твърде висок – над 30% от цялото количество сирене, произведено от краве мляко, което е 45 228 тона. Засилването на подкрепата за овцевъдството си е казала думата и аграрната статистика за миналата година сочи, че има увеличение на производството на овче сирене с почти 30% и при кашкавалът от овче мляко с 60 на сто. Добитото мляко пък е 15.3% повече и достига 21 745 хил. литра, което е едва 4 на сто от производството на мляко в страната.През 2016 година са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. Преработеното краве мляко е 93.6%, овчето – 4.0%, козето – 1.9% и биволското – 0.5%. Увеличение спрямо 2015 година се отчита при количествата преработено краве мляко с 3.1%, а при козето – с 28.9%. Само при биволското има намаление с 2.6%, сочат окончателните резултати от проведено от Министерството на земеделието, храните и горите статистическо изследване на дейността на млекопреработвателните предприятия.
Най-голямо е количеството преработено мляко в Южния централен район – общо 177 млн. литра мляко, като се наблюдава ръст за района от 4.5 % спрямо предходната година. Следва Северният централен район, съответно със 142 млн. литра мляко общо и увеличение от 25.7% спрямо 2015 година. Количеството на преработеното краве мляко в Южния централен район е 165 млн. литра и в Северния централен район – 138 млн. литра. През 2016 година са произведени 134 410 тона заквасени млека, 65.3 милиона литра течни пакетирани млека, 53 034 тона бели саламурени сирена и 20 960 тона кашкавал. Заквасените млека са с 4.7 % повече спрямо 2015 година. Бялото саламурено сирене – с 3.8% повече, а кашкавалът е с 4.4% повече. Течните пакетирани млека са с 12.3% по-малко спрямо 2015 година.
http://agrozona.bg
Четете още:
С 14.4% се е свила през 2016 г. консумацията на сирене с растителни мазнини, спрямо предходната година. Общото производство на имитиращия саламурен продукт е 16 231 тона. Въпреки това дялът на сиренето с палма в общото производство все още е твърде висок – над 30% от цялото количество сирене, произведено от краве мляко, което е 45 228 тона. Засилването на подкрепата за овцевъдството си е казала думата и аграрната статистика за миналата година сочи, че има увеличение на производството на овче сирене с почти 30% и при кашкавалът от овче мляко с 60 на сто. Добитото мляко пък е 15.3% повече и достига 21 745 хил. литра, което е едва 4 на сто от производството на мляко в страната.През 2016 година са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. Преработеното краве мляко е 93.6%, овчето – 4.0%, козето – 1.9% и биволското – 0.5%. Увеличение спрямо 2015 година се отчита при количествата преработено краве мляко с 3.1%, а при козето – с 28.9%. Само при биволското има намаление с 2.6%, сочат окончателните резултати от проведено от Министерството на земеделието, храните и горите статистическо изследване на дейността на млекопреработвателните предприятия.
Най-голямо е количеството преработено мляко в Южния централен район – общо 177 млн. литра мляко, като се наблюдава ръст за района от 4.5 % спрямо предходната година. Следва Северният централен район, съответно със 142 млн. литра мляко общо и увеличение от 25.7% спрямо 2015 година. Количеството на преработеното краве мляко в Южния централен район е 165 млн. литра и в Северния централен район – 138 млн. литра. През 2016 година са произведени 134 410 тона заквасени млека, 65.3 милиона литра течни пакетирани млека, 53 034 тона бели саламурени сирена и 20 960 тона кашкавал. Заквасените млека са с 4.7 % повече спрямо 2015 година. Бялото саламурено сирене – с 3.8% повече, а кашкавалът е с 4.4% повече. Течните пакетирани млека са с 12.3% по-малко спрямо 2015 година.
http://agrozona.bg
Четете още: 15 ранени в мелето на „Тракия“, един е тежко пострадал
Коментари