IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
19:27 | 29 август 2017
Обновен: 08:13 | 9 май 2025

Българските предприятия реализират в чужбина почти половината консерви с плодове

Секторът изнася и 27% от преработените зеленчуци, показва статистиката на Министерството на земеделието

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българските предприятия реализират в чужбина почти половината консерви с плодове

Българските консервни предприятия са реализирали в чужбина 45% от произведените през 2016 г. консерви с плодове и 27% от консервите със зеленчуци. Това става ясно от статистиката на Министерството на земеделието, храните и горите за дейността на сектора през 2016 г. За дейността си през миналата година 183 предприятия са предоставили статистически данни. Преработени са 87,9 хил. т пресни плодове и 103,1 хил. т пресни зеленчуци. Произведена е 71,5 хил. т готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 91,7 хил. т. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66%, следват доставките от Европейския съюз (ЕС) – 18%, и внос от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 4%.С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.

 

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 88%, следват доставките от ЕС – 5%, и внос от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, пиперът – 26%, и  патладжанът – 6%. Готовата продукция от плодове е 71,5 хил. т. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 38%, замразените плодове са 16%, а плодовите концентрати и сокове представляват 15%. Тези три основни продукта съставят 69% от произведената продукция от плодове.

 

Готовата продукция от зеленчуци е 91,7 хил. т, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (заедно с тези от гъби и от картофи) е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци. Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 24%. Изпращанията за ЕС са 38%. Износът за трети страни е 7% от общата продукция. Делът на  количествата от плодова продукция на склад към 31 декември 2016 г. е 31%. Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 г. е 30%.

investor.bg

Четете още: Турци опитаха да вкарат 52 кила хероин за 2 млн.

Коментари

Новини Варна