IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:17 | 26 ноември 2017
Обновен: 14:15 | 7 май 2025

256 нови храни защитиха европейските страни за година

На този фон България определено изостава

По материала работи: Юлиян Атанасов
256 нови храни защитиха европейските страни за година

Oт изминалия септември до сега европейските държави успяха да добавят нови 256  патентовани храни. Под защита вече се намират общо 1597 продукта, при 1341 преди година. На този фон България определено изостава. Водеща е Италия, която има 304 защитени храни, следвана от Испания и Франция. Ако направим съпоставка със съседките ни, то Гърция е сертифицирала 106 земеделски продукта, Румъния пък е на другия полюс с 4 храни, Кипър с 6.

 

Гърция вече патентова и меда си

 

Сред характерните продукти в европейския регистър за Гърция са стафиди „Султана“ от Крит, боб „Гигантес“, чери домати „Санторини“, десетки видове зехтин, зелени маслини от Халкидики, сухи смокини, мандарини от остров Хиос, картофи „Наксос“, картофи „Неврокопи“, киви „Пиерия“, Фета сирене, шафран и др.106 патентовани продукта, но гърците продължават със защитата. В края на септември ЕК одобри три кандидатури по географско обозначение, идващи от Южната ни съседка и Франция. Гърците успяха да добавят и „Pefkothymaromelo Kritis“ –  специално съчетание на мед от мащерка и маслини. Той се произвежда на остров Крит, който се гордее с най-високата плътност на пчели в света.

 

 

Франция добави два нови продукта, вече имайки 244 вписани храни, на второ място след Италия. В списъка вече е черната шунка Bigorre, изсушена от атлантическия бриз, произведена от черни гасконски свине, гледани в Пиринеите. Месото от черно гасконско свинче също е получило защита, която потвърждава връзката му с региона, датираща от XI век, когато бенедиктантски монаси започнали да развъждат породата заради адаптивността им към суровата природна среда.

 

Кипър добавя два колбаса

 

Кипър е със защитени едва шест храни. На 15 септември обаче страната успя да вкара в процедура още три наименования.  Сред тях са Кипърската пушена шунка – Hiromeri Pitsilias, изработена от свинско, осолена и маринована в червено вино. На опашката е още един месен продукт Loukaniko Pitsilias или т.нар. наденица Пицилия. Пицилия се произвежда в едноименния регион от свинско месо, което е «варено» (зряло) в червено вино от региона. Добавят се различни билки и месото се пуши, като се използва дърво от местни дървета или храсти.

 

Миналата година в Кипър  бяха засадени 40 000 дръвчета, създаващи най-голямата плантация от плода рожков.  Нейни стопани  са Университетът на Кипър и Земеделският изследователски институт към аграрното министерство на страната, които обявиха началото на съвместния си проект. “Черното злато”, както наричат в Кипър плодовете на тъмните шушулки, е основен източник на доходи в редица селски райони и съставка в много традиционни  кипърски продукти, които  търсят по-голямо присъствие на международните пазари.Производството и преработката на рожков е традиционен поминък на острова, който обаче в последните години  губи позиции. През 60-те години на миналия век добивът  на рожковите шушулки е стигал 53 000 тона средно годишно. Това количество е отреждало на Кипър мястото на трети по големина износител в света. С трансформацията на страната от селскостопански производител в международен център за финансови услуги отглеждането  на рожков започва да намалява. По последни данни производството му е малко над 9000 тона.

 

Румъния чака защита за четири храни

 

Румъния също опитва да добави още храни към защитения списък. Властите искат страната да получи европейска защита за няколко местни продукта, включително сирене Савени и наденицата Plescoi.Европейската комисия вече  анализира документацията на тези продукти. В същото време страната смята, че за още 14 други продукта може да се получи европейски патент, а за тях вече има обсъждания на  национално ниво, които включват информация, консултации и дебати.

 

До момента Северната ни съседка  е патентовала със сертификат  сирене „Ибанести“, салам „Сибиу“, пушена риба „Тара Барсей“ и сливов мармалад „Тополовени“.„Тополовени“ е регистриран като наименование, но сега амбициите са и за сертификат по географско указание.  Мармаладът се произвежда  изключително в района, попадащ между  общините Боренцари, Кринтести, Горанце, Инури, Голестии Бадий, Циганести, Тополовенци и Вищичещи. Там площите със сливи са около 17 000 хектара.Интересното при този продукт е ,че през 2009 мармаладите във всички военни бази на НАТО бяха заместени с „Тополовени“ .

http://agrozona.bg

 

Четете още: Мексико обяви архипелага Ревиляхихедо за природен резерват

Коментари

Новини Варна