Представители на компании от хранителната индустрия основават Задруга за чиста храна. Собственици и мениджъри на 38 големи, средни и малки производства на натурални хранителни продукти са се обединили около идеята за сътрудничество, което да доведе до връщането на доверието към българските вкусове и храни, каза Стоичко Миличин, в качеството си на представител на едно от големите консервни предприятия в Южна България. Целта на начинанието е българският производител на базови храни да защити родното производство и да се противопостави на двойните стандарти, отбеляза Георги Славейков, чиято кооперация обработва едни от големите масиви, засети с лимец в Северна България. Според диетолога Филип Хайвазиан, амбицията на инициаторите е да разсеят трите мита за здравословните храни, а те са – дали наистина обявяваните за здравословни храни, са полезни за здравето, дали не са скъпи и дали са вкусни. Той има разработена система за привличането на деца към каузата за здравословно хранене, която включва практически упражнения по готвене в малки пекарни и наблюдения в цехове, където се произвежда храна от натурални продукти.
Участниците в задругата са изчислили, че ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението, съобщава националното радио .“Гаранцията за качеството и вкуса ще бъде надпис върху опаковката на продукта, че неговият производител членува в Задругата на чистите храни, и че действително произвежда чисти храни“, посочи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. Ани Кашева, собственик на цех за сладкарски изделия с натурални продукти, посочи, че членовете на сдружението ще предложат на МОН в училищата да бъдат въведени часове по здравословно хранене, и ще инициират дискусия с всички институции и заинтересовани страни българското биопроизводство да се превърне в национален приоритет, като важна част от здравето на хората. Предстои регистрацията на сдружението, като до 20 януари всички негови членове трябва да да дадат становище за проектоустава, контролния съвет и ръководните му органи, отбелязаха участниците в пресконференцията.
http://agrozona.bg
Четете още: Евакуираха хотел заради горящи газови бутилки
Коментари