IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
13:37 | 20 декември 2017
Обновен: 00:06 | 8 април 2024

Пшеницата и слънчогледът водещи в износа на страната

През 2017 г.

По материала работи: Слав Велев
Пшеницата и слънчогледът водещи в износа на страната

Пшеницата и слънчогледът заемат най-голям дял от износа на аграрни стоки от България през 2017 г. За периода януари-юни най-голям оборот е записан от експорта на семена от слънчоглед, като той възлиза на 186 737 евро. В количествено отношение обаче първенец е пшеницата от която са изнесени 856 202 тона, показват данни на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

 

При повечето селскостопански продукти през първата половина на 2017 г. се отчита ръст на износа спрямо 2016 г., който обаче не може да компенсира изцяло намалението при житните растения и маслодайните семена. Макар да спада съществено на годишна база, експортът на житни растения и маслодайни семена продължава да заема най-голям относителен дял в структурата на аграрния износ на страната – съответно 14,3% и 13,1%. Следва експортът на тютюн и обработени заместители на тютюна; мазнини и масла от растителен или животински произход и хранителни продукти, приготвени на базата на житни растения, формиращ между 7% и 9% от стойността на общия аграрен износ, като и при трите групи е налице увеличение спрямо миналата година. Сред останалите по-значими групи продукти, нарастване на износа в сравнение с първите шест месеца на предходната година се наблюдава при мляко и млечни продукти, птичи яйца и естествен мед.

http://agrozona.bg

Четете още: Минималната работна заплата става 510 лева

Коментари

Новини Варна