IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:47 | 21 декември 2017
Обновен: 18:35 | 25 април 2024

Такса „Смет“ във Варна се запазва

Решението е на Общинския съвет

По материала работи: Борис Проданов
Такса „Смет“ във Варна се запазва

Съветниците одобриха на 23-тото заседание на ОбС – Варна, предложения от кмета проект на план-сметка „Чистота“ за следващата година. За почистването на града са заложени малко над 29,65 млн. лв. Тази сума ще бъде актуализирана с точния размер на преходния остатък, който ще стане ясен в края на годината.

 

Това практически значи, че таксата за битови отпадъци във Варна няма да бъде повишавана през 2018 г.  В момента данъкът за жилищни имоти е 0,98 промила от данъчната оценка и е един от най-ниските в страната.

 

В настоящата план-сметка е включен ориентировъчен остатък в размер на 2,15 млн. лв.  От тях 1,15 млн. лв. са за трансфери към община Аксаково, които няма да бъдат преведени през 2017 г., и 1 млн. лв. – от преизпълнение на приходите от такса битови отпадъци.

 

Планираните постъпления от такса смет догодина са в размер на 27,5 млн. лв.

 

В разходната част 11,2 млн. лв. са предвидени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в съоръжения и завод за преработка на твърдите битови отпадъци.

 

За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 9,1 млн. лв., а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – 9,3 млн. лв.

 

От тях 5,2 млн. лв. са планирани за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др. Предвидените за зимно почистване средства са в размер на 1,2 млн. лв., което с близо 300 000 лв. по-малко в сравнение с настоящата година. За поддържане на чистотата на Морската градина са планирани 200 000 лв.

 

Още по темата: Местният парламент отпусна сериозни средства за здравето на варненци

Коментари

Новини Варна