IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:44 | 4 март 2018
Обновен: 17:29 | 8 април 2024

Парламентът стовари на търговците нови разходи за софтуер

Според опозицията това ще струва на малкия и средния бизнес 200-300 млн. лв.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Парламентът стовари на търговците нови разходи за софтуер

Нови сериозни разходи очакват бизнеса до края на годината заради изискванията, които управляващите въведоха вчера по отношение на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и електронните магазини. Това стана с поправки на второ четене в Закона за ДДС, предложени от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) уж като мярка срещу укриването на оборот. Мнозинството използва любимата си законодателна техника - внесе поправките чрез преходните и заключителните разпоредби на проект за изменение на Закона за митниците.

 

Новите текстове в Закона за ДДС идват, след като финансовото министерство публикува поправки в наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Предложенията на Стоянова задължават производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите да декларират пред НАП, че продуктът им не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията, описани в наредбата. Както и че софтуерът им не позволява информацията за продажбите да бъде манипулирана.Приходната агенция ще създаде публичен списък на софтуера, който търговците могат да ползват. Тези изисквания няма да важат за големите търговски вериги, както и за електронните системи с фискална памет.

 

За обявяване на неверни данни пред данъчните глобата ще е от 1000 до 3000 лв. за физически лица или от 5000 до 10 000 лв. за юридически лица. При рецидив наказанието ще е двойно. Същите глоби ще важат и за търговците, които използват софтуер, който не е одобрен от НАП.

 

От БСП обявиха, че зад промените "прозира масирана корупционна схема с принудителна подмяна на всички касови апарати", от която щели да се възползват фирми, близки до управляващите. Според социалистите става въпрос за разходи от порядъка на 200 до 300 млн. лв., които ще се стоварят върху малкия и средния бизнес."Във всички заведения за обществено хранене и търговски обекти софтуерът позволява манипулиране - неподаване на информация за продажби от касовия апарат към НАП и неотчитане на продажби. Това искаме да спрем", аргументира се Стоянова и обяви посочените от БСП числа за манипулация.

segabg.com

 

Четете още:  България е пета в света по дял на възрастните хора

Коментари

Новини Варна