IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:19 | 26 март 2018
Обновен: 13:00 | 30 април 2024

Във Варна обучават безработни за работа през сезона

Предвидено е в курсове за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация в областта да бъдат включени общо 393 безработни

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна обучават безработни за работа през сезона

Стартира обучението на първите групи безработни  по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. Предвидено е в курсове за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на април 2018 г. в област Варна да бъдат включени общо 393 безработни. На територията на Бюрото по труда(БТ) в морския град Варна обучение ще преминат 333-ма безработни. От БТ - Долни чифлик, 40 души ще бъдат включени по проектите, а от Провадия - 20.

 

Курсовете, които ще се реализират, са по професии в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини. Най-много безработни ще бъдат включени в обучение за „готвач”, „сервитьор – барман” и „работник в озеленяването” – по 60 души за всяка професия. Общо 53-ма безработни от областта ще преминат професионална квалификация за оператор на компютър, а 40 ще бъдат обучени за камериер. В проектите е заложено в обучение да бъдат включени и по 20 души за професиите „администратор в хотелиерството”, „продавач-консултант”, „работник в заведения за хранене и развлечение”, „озеленител”, „хотелиер”, „ресторантьор”.

 

Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2018 г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3 месечна субсидирана заетост.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна