IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:19 | 29 май 2018
Обновен: 15:43 | 1 май 2024

Привличаме китайски туристи със СПА, балнеология и култура

25 000 граждани на далечната страна са избрали България за ваканцията си през миналата година

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Варна е домакин на първия форум между Китай и ЕС, който се провежда извън Брюксел в Европа. Срещата е в контекста на 2018-годината на туризма. „Китай е една специална страна. Туристите от Китай не искат през своята почивка просто да се излежават на плажа. Те проявяват интерес към културно-историческия, креативен туризъм. Търсят възможности за СПА, балнеология, гурме и спорт. Затова и политиката на министерството на туризма е да се представят и използват пълноценно всички възможности на България“ – заяви ресорният заместник министър Любен Кънчев, който откри семинара на тема „Година на туризма между ЕС и Китай – 2018 г.“. Инициативата е организирана съвместно от Европейския икономически и социален комитет, Министерството на туризма и Икономическия и социален съвет на България. 


25 000 китайски туристи са посетили България през миналата година. „За нас е важно, че тази бройка се увеличава всяка година. Смятам, че България има значителни шансове в надпреварата за привличане интереса на китайските туристи. Ще бъдат сформирани европейски и балкански маршрути, насочени към гостите от далечната страна“ – допълни още Любен Кънчев. 


„Радвам се, че Варна е домакин на среща от подобен ранг, още повече, че във фокуса на вниманието е туризмът. Нашите гости от Китай ще имат възможността да видят прекрасното ни Черноморие, но ще разберат, че градът и съседните курорти са целогодишна дестинация, която предизвиква интерес с възможностите за  културно-познавателен, СПА и балнео-туризъм“, подчерта кметът на Варна Иван Портних.

 

„Считам че нашето традиционно добро сътрудничество с Китай, визирам побратимените отношения с град Нимбо, сега ще могат да бъдат доразвити и в сферата на туризма, защото вече има партньорски съвместни инициативи по отношение на образованието, пристанищна инфраструктура и т.н. Това е един голям шанс за България и за Варна в частност, да развием неизползвания до момента потенциал“, допълни Иван Портних.


ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна