IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
15:18 | 10 май 2016
Обновен: 12:53 | 13 май 2024

ЕНЕРГО-ПРО влага 28 милиона лева в съвременни измервателни системи

По материала работи: Деян Михайлов
ЕНЕРГО-ПРО влага 28 милиона лева в съвременни измервателни системи

ЕНЕРГО-ПРО продължава да обновява и развива електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. През 2016 година компанията стартира програма за изграждане на измервателни системи на стойност 19,2 милиона лева. От тях 10,5 милиона лева ще бъдат вложени в подмяна на електромери и в изграждане на нови СМАРТ системи за измерване на потреблението на електрическа енергия. 8,7 милиона лева са предвидените средства за подмяна на електромерни табла и измервателни трансформатори.

„Развитието на електроенергийната инфраструктура е един от основните приоритети на ЕНЕРГО-ПРО наред с изграждането на търговската структура на компанията. През 2015 година отчетохме 17% ръст на новите присъединявания. През 2016 година ще вложим 5 милиона лева в присъединяване на нови клиенти към електроразпределителната мрежа на нашата лицензионна територия. Планирали сме също изграждане на съоръжения средно и ниско напрежение и обновяване на подстанции на стойност 4 милиона лева“, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев.

През последните 10 години компанията е вложила 550 милиона в обновяване на съществуващи и изграждане на нови електроенергийни съоръжения в Североизточна България, в подобряване обслужването на клиентите. Около 500 милиона са постъпили в държавния бюджет под формата на данъци и такси. В резултат на направените инвестиции са присъединени над 109 000 нови клиенти, а технологичните загуби са намалени от 22% до 12%.

ЕНЕРГО-ПРО е компания с международен опит в производството, разпределението и търговията с електрическа енергия. Притежава 47 електрически централи в Централна и Източна Европа, осъществява разпределение и снабдяване с електроенергия на над 2 млн. клиенти. В групата работят над 8 000 служители. В България ЕНЕРГО-ПРО поддържа и обслужва 42 492 км електроразпределителна мрежа високо, средно и ниско напрежение. Лицензионната територия на компанията е близо 30 000 кв. км и обхваща 9 административни области – Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Коментари

Новини Варна