IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
20:06 | 13 октомври 2016
Обновен: 23:24 | 26 април 2024

Академията „Иновация в действие“ събира над 100 млади иноватори и утвърдени професионалисти

Вторият етап на инициативата се провежда в София, Варна и чрез онлайн работилници

По материала работи: Ставри Таргов
Академията „Иновация в действие“ събира над 100 млади иноватори и утвърдени професионалисти

 

Третото издание на академия „Иновация в действие” събра над 210 кандидати от цяла България и чужбина. Младите хора са попълнили тест за изследване на кариерни мотиватори и форма за кандидатстване, с което са заявили желанието си да участват в проекта. Те трябва да представят своите идеи в областта на технологичните и социални иновации, здравословния начин на живот и безопасността.

 

Академия „Иновация в действие“ е социално-отговорна инициатива на „Солвей Соди“, която цели развиване на знанията и практическите умения на младите хора в създаването на иновативни проекти. Основен партньор в осъществяването е „Аурубис България“.   

 

От октомври започва вторият етап на Академията, когато в рамките на месец в София и Варна ще се проведат работилници за иновативни проекти. Общо 105 млади иноватора ще се възползват от присъствените сесии, като 44 от тях ще присъстват на събиранията в столицата, а 41 ще участват в работилниците в морския град. За първи път тази година се проведоха и онлайн сесии, което даде възможност на 20 участници от България и чужбина също да бъдат част от проекта.

 

Темите на работилниците са многообразни и вдъхновяващи: генериране на идеи, дизайн и редизайн на иновативни продукти, създаване на устойчиви бизнес модели. В тях участие ще вземат и специални гост-говорители. Всички участници ще получават подкрепа и обратна връзка от фасилитаторите в разработването на своите проекти, което допълнително ще ги подготви за успешното справяне с Академията.

 

Според организаторите опитът и контактите с утвърдени специалисти е гаранция за бъдещ успех и професионално развитие на всеки млад човек.

 

Сред част от лекторите на работилниците са Пламен Борисов, производствен директор на „Солвей Соди“, отговарящ и за иновациите в завода, Ваня Стоянова, R&D мениджър в „Аурубис България“, Христо Христов, CEO на „Нетинфо”, Цветелина Тенева, основател на The Business Institute,  Мая Донева, основател на „Социалната чайна“ във Варна и други.

 

„Както всяка година, изборът на участници беше труден, но смятам, че се спряхме на тези с най-свежите идеи и желание да променят средата около себе си. В Академията ще добавим също структура, знания и умения, за да могат да го направят по-успешно“, каза Цветелина Тенева, по повод старта на работилниците.

 

Най-добрите три проекта, избрани от престижно жури, ще получат специални образователни награди – безплатно участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, магистратура и курс по иновации, предприемачество и финанси в България.

 

Сред темите, разработвани в работилниците, са: същност на иновациите, анализ и оценка на потенциала на нови идеи, value proposition design – извеждане на стойностни за потребителите характеристики, Бизнес модел и бизнес моделиране – практическа употреба и др.

 

За академия „Иновация в действие“

 

Академията се провежда от 2013 г. и е под наслов „Направи света по-добър”. За двете издания, които са проведени досега, Академията е обучила над 200 млади хора с иновативни идеи. В нея участват млади хора – настоящи студенти или завършили в рамките на последните пет години.  Академията има конкурсен характер, като се оценяват устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество.
Целта на „Иновация в действие“ е да се изгради разбиране, знания и умения за устойчиви иновации у участниците, да се повиши мотивацията и увереността за реализация им, както и те да получат подкрепа и експертно мнение в представянето на идеите си.

 

След края на работилниците кандидатите, подготвили пълно описание на своя проект, го изпращат на имейла на инициативата. Трите предложения, оценени от авторитетното жури с най-високи резултати, ще бъдат обявени на официално награждаване, което ще се състои в началото на 2017 г. Партньори на инициативата от самото и създаване са The Business Institute и агенция Havas Worlwide Sofia. Повече информация за „Иновация в действие“  - на интернет страницата и  http://innovationinaction.eu/.

Ставри  Стефанов

 

Още по темата   Два варненски проекта спечелиха първа и втора награда в Академия “Иновация в действие“ на „Солвей Соди“

Коментари

Новини Варна