IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
19:40 | 15 декември 2016
Обновен: 22:01 | 28 април 2025

Внесли сме 22% повече домати и два пъти повече гъби

Изнесените грозде, череши и пъпеши са с между 23% и 90% по-малко

По материала работи: Юлиян Атанасов
Внесли сме 22% повече домати и два пъти повече гъби

От януари до септември тази година у нас са внесени 177,8 хил. тона пресни зеленчуци и 216,6 хил. тона пресни плодове. Това е съответно с 4,5% и с 12,5% повече спрямо същия период на миналата година, отчита статистиката на Министерството на земеделието.От там отбелязват, че за ръста при зеленчуците най-съществен принос имат доставките на домати, които са се увеличили с 22,1% или 9,8 хил. тона, и гъбите с увеличени доставки над два пъти. По-съществено увеличение се отчита и при импорта на лук, пиперки, краставици, моркови, марули и чесън – с между 3,4% и 22%. С почти една четвърт намалява вносът на картофите.

 

Вносът на дини, ябълки и праскови у нас се увеличава с между 6,9% и 22,2%. Увеличение на годишна база има и при доставките на круши, грозде, ягоди, кайсии и вишни – от 8,6% до над два пъти. Намаляват количествата пъпеши, черупкови плодове, сливи и малини, които са превозени през границата ни, в рамките на между 13,4% и 88,6%.За времето от януари до септември тази година износът на пресни зеленчуци нараства от 71,6% спрямо същия период на 2015 г., до 27,6 хил. тона. При пресните плодове повишението е с 12,9%, до 28,2 хил. тона.

 

От зеленчуците, които най-много изнасяме, най-осезаемо е увеличението на годишна база при краставиците, пиперките и зелето – в рамките на 57,6% – 62,4%. Съществен ръст има и при износа на тикви, лук и гъби – от два до десет пъти. Количества домати и картофи, които са превозени от страната ни към други дестинации, намаляват, съответно с 12,6% и 92%.От плодовете родно производство най-много се увеличава износът спрямо деветте месеца на 2015 г. на ягодите и ябълките – около четири пъти, следват ги черупковите плодове, сливите, прасковите, дините и вишните, с между 9,9% и 46,3%. От агростатистиката отчитат, че изнесените количества грозде, череши и пъпеши са с между 23% и 90% по-малко на годишна база.

http://agrozona.bg

 

Четете още:Изведоха на безопасно място първите цистерни от Хитрино

 

Коментари

Новини Варна