Варна 16°
fallback
Политика
14:58 | 21 септември 2019
Обновен: 09:35 | 20 април 2024

Защо ЕС остава политическо джудже на глобалната сцена?

Според Киряков разделението в Европа по отношение по оста север-юг ще остане валидно

По материала работи: Пламен Янков

Европейският съюз (ЕС) няма единни централизирани механизми, които да му позволяват да бъде световен политически играч. Проблемите, които се създават отвътре, дават предимство на държави като САЩ и Китай да играят особена игра с Европа. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването „Светът е бизнес“  на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.  

„ЕС е икономически гигант, но е политическо джудже. Това няма да бъде решено заради невъзможността му да изгради институционална архитектура, с която да има единодействие по основни теми“.  

Киряков коментира подводните камъни пред новата Европейска комисия.  

„Мигрантската криза в Европа продължава да съществува на приливи и отливи. Много важен проблем са икономическите и финансови взаимоотношения в рамките на ЕС, най-вече неяснотите относно локомотива на европейската икономика Германия“.  

Той се спря и на спора за дела от брутния вътрешен продукт, които страните членки на блока трябва да отделят за следващата многогодишна финансова рамка, както и Brexit, който значително ще затрудни бюджета на блока.  

„Никой обаче не говори за решение от типа на съкращаване на европейската администрация“.  

Според Киряков разделението в Европа по отношение по оста север-юг ще остане валидно, "докато има държави, които допринасят повече за европейския бюджет и такива, които получават повече, отколкото допринасят“.  

Политологът изтъкна, че повдигането на на въпроса на национално ниво дава възможност на различни популистки формации да извличат дивиденти.  

„Проблемът с възхода на националистическите партии все още не е решен в Европа. Те се подхранват именно от разделения по отношение на мигрантската или финансова криза, както и от тези по оста север-юг и периферия“.

Четете още: САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback