Варна 13°
fallback
Политика
13:59 | 3 септември 2015
Обновен: 07:27 | 21 април 2024

ДПС не ламти за власт, кълне се Местан, но...

"Стабилността на кабинета е мечта на лидерите им"

По материала работи: Деян Михайлов

ДПС не ламти за власт, въпреки че вчера лидерът на движението Лютви Местан призова за нова формула във властта без участието на националистически формации, каквато според него е ПФ.

"Когато говорим за евроатлантически профил на управлението ние нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в една такава коалиция. Ние можем да бъдем отговорни и като опозиционна сила и не случайно всички значими решения се взимат с участието на ДПС", увери днес Местан.

Според него и гласуването на закона "Антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева, който не получи подкрепата на партьорите на ГЕРБ и РБ във властта - ПФ и АБВ, потвърди категорично тезата му от вчера, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, мечта на лидерите на управляващата коалиция, макар реалността да е доста по-различна.

"Този кабинет, четирите партии, които стоят зад него и да искат не могат да постигнат идейна съвместимост поради простата причина, че априори са идейно несъвместими", отсече Местан.

Според него изясняването на профила на кабинета е проблем, който е пряко свързан с ефективността на управлението.

"В противен случай кабинетът ще продължава да повтаря като мантра: "Ние осигурихме стабилността!", разбирана като количествен параметър от брой партии и народни представители, които подкрепят кабинета, но смятаме, че истинският функционален критерии за стабилността е идейната съвместимост на партиите, които оформят управляващата коалиция", допълни лидерът на ДПС.

Той отново повтори тезата си, че без идейна съвместимост и без ясни общи приоритети като обща данъчна политика, визия за пенсионна реформа, социална политика и обща оценка за външно политическите кризи, които според него са "Ислямска държава", бежанска криза, украинска криза, не може да се говори за стабилно управление.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback