IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Културен афиш
15:30 | 18 юли 2022
Обновен: 22:49 | 22 април 2024

Шедьоври на Владимир Димитров и други майстори на четката показват във Варна

ГХГ с изложба картини на Иван Милев, Цанко Лавренов и Васил Стоилов

По материала работи: Слав Велев
Шедьоври на Владимир Димитров и други майстори на четката показват във Варна

Цанко Лавренов, Родопски пейзаж

Пет живописни творби на едни от най-значимите български художници от 20-те години на ХХ век пристигнаха в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, където ще останат до края на август, съобщиха организаторите.

Произведенията на Владимир Димитров - Майстора, Цанко Лавренов, Иван Милев и Васил Стоилов гостуват във Варна като резултат на партньорството между ГХГ-Варна и Софийска градска художествена галерия.

Това са платната “Жетварка” и “Круши” на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960), “Родопски пейзаж” на Цанко Лавренов (1896-1978), “Автопортрет” около 1965 на Васил Стоилов (1904-1990) и “Сили”, 1923, на Иван Милев (1897-1927). И петте работи са непоказвани досега във Варна.

Те са представени сред произведенията на художници от движението „Родно изкуство“, експонирани в Зала 8 на постоянната експозиция на Градската художествена галерия - Варна.

Освен към погледа на ценителите тези творби ще търсят път и към младите приятели на изкуството.

Гостуващите картини стават част от проекта “Лято в галерията” в рамките на обучителната програма, която варненският художествен музей развива активно от началото на годината.

След Първата световна война културните особености (разрастването на индустриализацията, внедряването на новата техника, бързото разширяване на средствата за комуникация) унищожават „патриархалността“ и заедно с голяма част от онова, което народът счита за свое вековно достояние. Тогава се появява движението „Родно изкуство“, основано от група художници през 1920 г. Една от първите техни задачи е да се върнат към селското начало като типичен носител на националното.

„Целта е да се създаде изкуство, българско по вдъхновение, съдържание и форма, родено от родна почва, хранено от чисто наши традиции“ (Димитър Аврамов).

Част от художниците, сподвижници на „родното“ изкуство, се насочват към българската природа, други се увличат от епоса и легендите на народа ни, а за трети главна тема в изкуството е българският човек, с неговите най-красиви и най-характерни физически и духовни черти, в единство с българската природа и бит.

Напътствани от музейни специалисти, най-малките почитатели на изкуството ще могат да създадат свои творби по картината „Круши“ на Владимир Димитров – Майстора. По-големите деца ще анализират „Автопортрет“ на Васил Стоилов , създаден около 1965 г., и всяко от тях ще изработи своя творба в същия жанр. Ще има и занимания по рисуване на дреха, вдъхновена от българския фолклор, която ще бъде изпълнена в стил сецесион, както е в произведението на Иван Милев от 1923.

Особено приятно за младите таланти е това, че част от занятията ще се провеждат на открито в зеления двор на Галерията. В Галерията ще ги очакват в дните от понеделник до петък от 10:00 до 16:00 ч.

Коментари

Новини Варна