IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Културен афиш
15:00 | 24 март 2023
Обновен: 19:09 | 18 март 2024

Стартира 14-ият София Филм Фест във Варна

Програмата включва специална селекция от 21 фестивални хита има и редица със свободен вход

По материала работи: Слав Велев
Стартира 14-ият София Филм Фест във Варна

14-и София Филм Фест се провежда от 24 март до 2 април София Филм Фест със специална селекция от 21 фестивални хита във Фестивален и конгресен център Варна

Стартът е на 24 март с варненската премиера на игралния пълнометражен дебют на режисьора Тонислав Христов „Добрият шофьор“. Филмът пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци“, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено?...

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в „Туве“), Амос Бротерус и др. По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представяна на София Мийтингс, работят един от продуцентите на филма – Каарле Ахо, Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“) и режисьорът Тонислав Христов; оператор е Орлин Руевски, продуценти са Ахо и Кай Нордберг, а зад продукцията стоят компаниите Making Movies, Cinenic Film и Soul Food. Световната премиера на „Добрият шофьор“ беше преди два месеца, в програмата на 62-рия МФФ Солун 2022, непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус, а в началото на февруари ще участва и в програмата на фестивала в Гьотеборг. Тонислав Христов живее и твори във Финландия и България; автор е на шест документални филма, участвали в многобройни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм „Пощальонът“ бе номиниран за Европейските филмови награди през 2017 година.

* * *

„Повелителят на горите“ е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в Африка. „Повелителят на горите“ е първият документален филм на легендарния немски режисьор, носител на Оскар и „Златна палма“ от Кан – Фолкер Шльондорф.

* * *

„Тар“ е една от най-обсъжданите филмови творби, особено в навечерието на наградите Оскар! Както казва сценаристът и режисьор на филма Тод Фийлд „Ако Кейт Бланшет не се беше съгласила да влезе в тази роля, нямаше да има филм!“ Във фокуса на историята е световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише сценариите и режисира два пълнометражни филма в новия век – „В спалнята“ (с пет номинации за „Оскар“) и „Малки деца“ (с три номинации за „Оскар“). Шестнайсет години по-късно, Фийлд поднася за първи път в конкурсната програма във Венеция експлозивния „Тар“.

* * *

Новата филмова история „Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), разказана от носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), е вдъхновена от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“, интерпретиран различно от всеки негов читател. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин, а в една от важните епизодични роли е и българският актьор Валентин Ганев. Българското участие включва още копродуцентите Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест), художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюми Ека Бичинашвили.

* * *

Наградата на публиката LUX, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА, за поредна година представя номинираните за 2023 година заглавия в цяла Европа – изборът за Пловдив са два от петте номинирани филма – „Близо“ на Лукас Донт, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят, и „Алкарас“ на Карла Симон.

Филмът на Лукас Донт проследява 13-годишните Лео и Реми, които са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението. Може да гледате „Близо“ на 2 април от 16:00 часа, вход СВОБОДЕН.

Носителят на голямата награда „Златна мечка“ от Берлинале 2022 „Алкарас“ отвежда зрителите нейде в Каталуния, североизточна Испания. Трогателната история е втори пълнометражен филм на сценаристката-режисьор Карла Симон, а в центъра на сюжета са драматични сътресения в живота на семейства, които се занимават с отглеждане на праскови, като в ролите се снимат местни хора – непрофесионални актьори. От една привидно проста сюжетна линия, противопоставяща земеделската традиция и напредващия влак на съвременния прогрес, Симон извайва един чудесно композиран филм, който се движи в неочакваните ритми и случайни извивки, родени от съчетанието между природата и семейния живот. Прожекцията на филма е предвидена за 26 март, начален час 15:30, входът е СВОБОДЕН.

Това са само част от заглавията на 14-ия София Филм Фест във Варна!

Програмата започва на 24-и март и ще продължи с прожекции до 2-ри април, като ще представим и още фестивални акценти до края на месеца. Повече информация можете да откриете на сайта - София Филм Фест във Варна и в социалните мрежи.

Коментари

Новини Варна