IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
17:00 | 13 юни 2023
Обновен: 13:22 | 29 април 2024

Откриват петото издание на "Международен Екслибрис Конкурс Варна"

Призьорите ще бъдат обявени на откриването на изложбата със селектираните творби

По материала работи: Слав Велев
Откриват петото издание на "Международен Екслибрис Конкурс Варна"

На 14 юни 2023 от 18:30 часа в галерия Ларго ще бъде открита изложбата със селектираните участници в петото издание на "Международен Екслибрис Конкурс Варна". Организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. В Зала 2 на галерията на 15 юни 2023 г. ще бъде представена и самостоятелна изложба графика на победителя в четвъртото издание на конкурса през 2021 година, беларуския художник Иван Русачек. За пети пореден път конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

От регистриралите се онлайн 280 артисти от цял свят селекционното жури избра за участие в представителната изложба и каталога на конкурса 140 художници от 31 държави. Носителите на наградите ще бъдат определени на 12 юни 2023 от петчленно жури в състав Димо Колибаров – председател и членове Анна Тихонова – Йорданова, Румен Нечев, Димо Миланов и Нели Вълчева. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата на 14 юни 2023 г. в галерия Ларго.

Артистичен директор на международния конкурс е голямото име в българската графика Юлиан Йорданов. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на името на Йордан Петков, награда на Сдружението на художниците-Варна – бронзов плакет и специална награда на името на Едуард Пенков.

В съпътстващата програма на фестивала са включени няколко допълнителни събития. Първото от тях е традиционната самостоятелна изложба графика на победителя от предходното издание на конкурса. В Зала 2 на галерията до 24 юни публиката ще може да се наслади на офортите на беларуския художник Иван Русачек. Второто събитие от програмата е уъркшоп по висок печат през месец юли, с водещ варненския художник Георги Кенаров. През месец август в рамките на XXII-то издание на Международното биенале на графиката в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ ще гостува изложба с избрани творби от петте издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна.

От месец септември представителната изложба на конкурса тръгва на традиционното си турне из България, като първата спирка е Център за съвременно изкуство и библиотека-Бургас, а изложбата се организира със съдействието на Национална Художествена Академия, Филиал Бургас.

Коментари

Новини Варна