IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
13:57 | 10 април 2024
Обновен: 18:14 | 26 юли 2024

Уличиха българи, източили 54 млн. паунда от социални помощи

Разследват група от петима нашенци във Великобритания

По материала работи: Петър Захариев
Уличиха българи, източили 54 млн. паунда от социални помощи

Петимата българи са източили с фалшиви документи 54 милиона паунда във Великобритания, съобщава британският „Сън“.

Групата е подала над 6000 фалшиви молби за помощи до "Юнивърсал кредит" - системата за плащания за хора под пенсионна възраст, които имат ниски доходи или не работят. Той включва подкрепа за разходите за жилище, деца и грижи за деца, както и финансова подкрепа за хора с увреждания, болногледачи и хора, които са твърде болни, за да работят.

Уличени в измамата са нашите сънародници Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова. В продължение на четири години и половина те са прилагали измамната схема чрез три малки магазина в Ууд Грийн, Северен Лондон. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на молби за обезщетения. Всяко искане за обезщетение е подавано от различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители. Ако искането е било отхвърлено, те го изпращали отново, докато не бъде прието.

Най-голямото досега разследване на измами с помощи в Обединеното кралство започнало, когато служителите забелязали определен модел в имената и адресите на заявителите.

След обиски на имоти на 5 май 2021 г. властите иззели повече от 900 устройства и откриха 750 000 лири в брой, скрити в куфар под легло. След арестите активите на замесените лица са били замразени. Полицията конфискувала автомобили, скъпи дрехи, бижута и часовници. Служителите открили и пачки с банкноти. Али бил освободен по време на разследването, при което той избягал в България. На 25 февруари 2023 г. обаче е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да се яви пред съда.

Едно от местата, използвани за измамата, е български хранителен магазин на име Antonia Food в Ууд Грийн, Северен Лондон. 38-годишната Николова, 27-годишният Стоянов, 52-годишната Тодорова, 33-годишният Али и 26-годишната Панева са се признали за виновни за измама, както и за престъпления, свързани с пране на пари, в кралския съд в Ууд Грийн.

 

Коментари

Новини Варна