IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини
14:45 | 21 април 2024
Обновен: 08:11 | 24 май 2024

Сезонът по Южното Черноморие е застрашен

Търсят 27 хил. сезонни работници, спешно командироват служители

По материала работи: Петър Захариев
Сезонът по Южното Черноморие е застрашен

Още на 1 май морските ни курорти очакват първите си гости. Но кризата с работната ръка се задълбочава и застрашава сезона, коментира бизнесът.

От началото на годината на основание "трудова заетост" са издадени общо над 5500 визи, съобщиха от Министерството на външните работи, предаде bTV.

Но само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 000 работници. Фирмите разчитат на кадри от страни извън Европейския съюз, но се сблъскват с проблема, че посолствата в част от тях са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Мерзалив Шавкат е от Узбекистан. Вече трета година работи във фирма за химическо чистене у нас. Негови близки обаче не могат да дойдат заради проблем с издаването на работната виза. „Подготвиха всички необходими документи, но ги бавят повече от два месеца. Близките ми продължават да чакат и стоят без работа в Узбекистан“, казва Мерзалив Шавкат.

„Брат ми и сестра ми се свързаха с Българското посолство в Ташкент. Оттам им отговориха да чакат, а когато визите са готови, щели сами да ги потърсят“, посочва Рушана Сарибоева. За пета поредна година фирма в Бургас разчита предимно на работници от Узбекистан и Киргизстан. За първи път обаче срещат проблем с наемането на кадри заради забавяне на визите.

„Преди сроковете бяха в рамките на две седмици или три, но към момента близо месец и половина дори и повече някои от работниците чакат. Те вече трябваше да бъдат в България, трябваше да работят. От 25 подадени документи и минали интервюта за визи, 24 нямат такива“, казва Донка Янева - управител на фирма за химическо чистене в Бургас.

От Външното министерство ни отговориха, че са запознати с проблема. „В краткосрочен план предвиждаме командироването на служители, които да подсилят по-натоварените консулски служби през летния сезон, с фокус върху тези, в които се подават по-голям брой заявления за работни визи, включително Узбекистан и Индия. Само от началото на тази година на основание "трудова заетост" са издадени общо над 5500 визи“, посочиха от министерството.

„На нас това ни коства буквално оцеляване. Пуснали сме обява преди три седмици за наемане на персонал от 150 човека, които са ни необходими, имаме само двама кандидати“, коментира Донка Янева. От фирмата за химическо чистене са на мнение, че ако не бъдат взети спешни мерки, кризата с кадрите за туристическия сезон ще продължи да се задълбочава.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди адвокат Пламен Дотов, по БНР.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език." Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Коментари

Новини Варна