IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
16:51 | 12 февруари 2018
Обновен: 21:43 | 30 април 2024

Варна за пореден път посрещна кораби на НАТО

Предстоят съвместни учения с фрегатата „Дръзки“, групи от специалните сили на ВМС и вертолет „Пантер“

По материала работи: Слав Велев
КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ КОНТРААДМИРАЛ МИТКО ПЕТЕВ (вляво) и комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили, командир на Втора постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО.

Три от патрулиращите кораби на НАТО са във Варна.Това е втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили.

 

Групата е в състав от флагмански кораб HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).

 

Групата се състои от 3 кораба, натоварени с няколко важни задачи за изпълнение, поясни комодор Майк Ътли и уточни, че освен високите умения, които притежава, това е една от най-бързо реагиращите групи в Средиземноморския и Черноморския басейн.

 

Притежаваме капацитета да реагираме както на военни предизвикателства, така и на събития, свързани със сигурността, хуманитарни задачи и проблеми. Работим съвместно с крайбрежната охрана на Гърция, Турция и Великобритания за успешно справяне с мигрантската вълна. Работим както  за сигурността на 29-те държави членки на НАТО, така и на съседните държави в регионите, в които плаваме и за които отговаряме, поясни комодор Ътли.

 

Имаме възможност за пореден път да бъдем домакини на втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО, каза в обръщение командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

 

Той изтъкна, че посещението е съгласно разписанието за операции на групата, което дава възможност освен да се демонстрира съпричастността към сигурността на съюзниците, но и да се проведат редица учения съвместно с Военноморските сили на ВМС. Това повишава оперативната ни съвместимост, допълни контраадмирал Петев.

 

Относно мигрантската вълна комодор Ътли заяви, че този проблем е и ще бъде постоянен и Европа като цяло ще се сблъсква с него.

 

Моята малка роля и задача в целия процес е да помагам на Военноморските сили и на крайбрежната охрана на Гърция, Турция и Великобритания да се справим с проблема и да намалим неговия натиск и последствия, заяви комодорът.

 

Комодор Ътли благодари на Варна за топлото посрещане и отбеляза, че посещението му в морската столица е привилегия за него.

 

В утрешния ден ще се проведат учения на море, с участието на Втора постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО, фрегатата „Дръзки“, групи от специалните сили на ВМС и вертолет „Пантер“.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

СНИМКИ ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Още по темата:   

Коментари

Новини Варна