IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:52 | 22 септември 2014
Обновен: 11:29 | 25 април 2024

Виолин Райков: Уловът на сафрид може да е много слаб тази есен

Виолин Райков: Уловът на сафрид може да е много слаб тази есен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Виолин Райков: Уловът на сафрид може да е много слаб тази есен


-Виновни ли са делфините за застрашителното намаляване на рибните ресурси в Черно море?
- Експлоатацията на рибните ресурси е един от основните фактори за тяхното намаляване и то не само в Черно море, а и в целия Световен океан. Впрочем това се отнася и за дивите популации на сушата. Те се експлоатират неустойчиво, защото мерките, които вземат държавата, различните организации и съюзи, не се спазват или само отчасти. От друга страна, самото биоразнообразие намалява от година на година от флуктуациите на климатичните фактори, водни течения, температурни условия и др. Изобщо всяка динамика на средата и биологията на видовете влияе върху тяхното възпроизводство, миграция, свързана с подхождането им към бреговете с възможност да бъдат уловени. Важен фактор е и агресивното замърсяване от селското стопанство и особено от туристическата дейност през последните години. Химикали от бита, шампоани, сапуни, абразивни частици от козметични маски директно се изливат в близката крайбрежна зона на морето. Всички тези фактори, като се сложат един върху друг водят до сериозен негативен ефект- замърсяване, замори, липса на риба и други водни организми. Що се отнася до делфините, те са на върха на хранителната верига в Черно море. Те са в естествената си среда и отиват там, където има риба и не може да ги виним затова. Така че от тук трябва да изходим към проблема за рибарите с тях.
- Да, но се говори, че са станали прекалено много?...
- Дали са прекалено много или малко, това е защитено животно. Решение за даляните може да се намери с поставянето на втора мрежа, с новите пропъждащи устройства, които се експериментират. Чувам рибари настояват и за варианта държавата да ги подпомага за нанесените щети, което не е много реално. Защото тук не може да се говори за домашно стопанство в морето. А става дума за изземване на природния ресурс, който не е собственост на един или друг. Така, че паралелът с гората е неуместен, защото там се провеждат мерки за възстановяване. Кой е направил зарибяване в морето? Къде е загрижеността за нашето море? Не може само да се изисква. А който започне да избива делфини, го заплашва затвор, глоба и конфискация на имущество по международните закони. Тези видове млекопитаещи са защитени навсякъде по света. Доскоро само за Япония имаше квота за китоулова, който е много традиционен при тях, но от тази година и там е премахната. Така, че исканията да се разреши избиването на делфини е меко казано анахронизъм.
- За кои делфини има увеличение на популацията?
- Най- много са бройките на обикновения делфин, но той е навътре в морето, мигрира на дълги разстояния на големи стада, стигащи 50 - 100 бр. Той почти никога не влиза в даляните, за разлика от другите два вида. Единият от тях е муткура, но при него не се констатира такова увеличение. Впрочем той и трудно се засича, защото не извършва скокове над водата. Третият вид, афалата, се е увеличил, но с колко и в какъв период, не може да се каже, поради липса на база за сравнение. Приказките за милиони са спекулативни.
- С какво си обяснявате сегашната много остра реакция на някои от рибарите?
- С това, че имат сериозен проблем с улова тази година. Поначало рибата е малко, но това лято картината бе още по- лоша. Цаца нямаше много в даляните. Карагьозът, пролетният сафрид също бяха съвсем малко, макар че по принцип през пролетта има по- малко видове риба. Но ето, че и сега, започва есента, а уловът никак не е голям. Тези дни обиколих няколко даляна и видях с очите си. Има съвсем малки количества сафрид, чернокоп, паламудът още не се е появил. Миналата година по това време вече бяха излезли. Тук проблемът не е само във възпроизводството им. Тези дни на 30 мили от брега от нашия НИК ”Академик” са забелязали, как водата ври от сафрид. А край брега го няма. Причината е сигурно във ветровете от брега към вътрешността на морето плюс теченията, които водят пасажите. Миграцията на рибата през пролетта е от Босфора нагоре към Крим и сега тя се връща обратно надолу. Отивайки към Босфора, въпросът е, дали пасажите ще минат близо до брега, където са разположени даляните, които са капанни уреди. Тази година има съмнения, че рибата ще мине на голямо отстояние от брега, за което делфините нямат никаква вина, нали?
- В интервю за в. „Черно море” неотдавна заявихме, че цацата е намалила наполовина размера си за последните няколко години, застрашени ли са запасите й в морето?
- Трицона (цаца) има и сега, само размерът й е намалял, за което вече говорихме. Количествата на уловите й в наши води  са най-значителни, наред с рапана. Рибарите се ориентират и към улов на калкан и акула, включително и в румънски води извън 12- милната  им зона.
- А колко са даляните по черноморското ни крайбрежие? 
- Даляните се слагат на определени точка по крабрежието, свързани с миграцията на пасажите. Някои от тях са отбелязани още от древните гърци. Общо по нашето крайбрежие има определени 59 точки за даляни. Като започнем от Калиакра, Зеленка, Балчик, Каварна, Албена, Златни пясъци, Траката, Варна, Маслен Нос, Несебър, Созопол до Варвара и Резово. Не мога да кажа точно, колко от тях функционират, навярно са някъде около 30. Това е скъпо съоръжение и е трудно да поддръжка, ако няма добър улов, за който пак повтарят делфините не са виновни.

Коментари

Новини Варна