IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:50 | 30 юни 2021
Обновен: 22:30 | 24 април 2024

Българският плаж: фасове и пластмаса

У нас има много сериозен проблем със законодателството за отпадъците

По материала работи: Слав Велев
Българският плаж: фасове и пластмаса

Снимка:  Морски клуб „Приятели на морето“

Фасовете от цигари, пластмасовите бутилки и капачките са основните замърсители на плажовете в България, каза за Радио Варна Сабира Сталберг от НПО „Черноморска мрежа“. Тя и нейни колеги от неправителствени организации от Румъния, Грузия, Гърция и Украйна са изработили съвместни кратки видеоклипове, в които показват замърсяването както на брега, така и в дълбините на Черно море. Видеата са публикувани на сайта на организацията, който осигурява достъп до информация за Черноморския басейн, проектиран за нуждите на морските страни  - България, Грузия, Гърция, Румъния и Украйна и включва информация за мониторинга и състоянието на морските отпадъци. Насочен е и към трансграничното замърсяване и намаляването му в Черноморския басейн.

Съдържанието на видеоклиповете е насочено към хората от всички възрасти, разказа Сабира Сталберг. Самата тя е участвала в заснимането на повечето от клиповете. Състоянието на българското крайбрежие се наблюдава целогодишно, но когато започне летният туристически сезон боклуците по плажовете рязко се увеличават. Най-замърсени са свободните зони по плажовете в Камчия и Шкорпиловци, каза още тя.

Подобно е състоянието и в другите страни от Черноморския басейн, а в Констанца, Румъния проблемът се усилва и от отпадъците изхвърлени в река Дунав.

Няма едно просто решение на този проблем, категорична е Сабира Сталберг. Отпадъците са дълготраен проблем. Според нея страните членки на ЕС работят повече за опазването на чистотата на Черноморския басейн, отколкото останалите, защото на тях им се налага да спазват наредбите на ЕС. Разликата между тези страни се вижда дори и в количеството доброволци, които почистват плажовете. В страните членки на ЕС те са повече от тези, които не членуват в съюза.

За да има ефект от работата на всички, които работят за чисто море и плажове, трябва да се започне още от обучението на малките деца – да ги научим да не изхвърлят отпадъците си и да им даваме добър пример за това.

На второ място трябва да се осъществява сериозен контрол върху всички фирми и институции ангажирани със събирането на отпадъците.

Сабира Сталберг посочи, че според нея у нас има много сериозен проблем със законодателството, когато става дума за отпадъците и употребата на пластмаса. Трябва законът да се прилага и контролира, но често наблюдаваме точно обратното. От своя страна гражданите трябва да упражняват правото си да питат и да контролират, за да знаят повече за опазването на чистотата на плажовете и морската вода.

Добра новина е, че ЕС забрани от това лято използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия ЕС. Европейската директива трябва да бъде въведена и приложена в националното законодателство на всички страни-членки до 3 юли 2021. Забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Според нея вече няма да се използват пластмасови чашки, сламки и прибори за хранене /чинии, вилици, лъжици, ножове/.

Според еколози, обаче, у нас забраната на пластмасови изделия ще се забави.

Коментари

лъчо ( преди 9 месеца )
Към 26-ти нула шести 23 година водата в Черно море При Равда има бяла пяна а на централния плаж в Равда свободната зона е не повече от 10% всички са се наредили като сърдели ама останалата част от плажа наредени чадъри и шезлонги без хора не ви трябва да идвате търсете друго море за почивка
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна