IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
11:45 | 1 октомври 2021
Обновен: 11:15 | 27 март 2024

Акцията по претоварването на "Vera Su" най-рано след два дни

Обсъждат се два варианта за евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг

По материала работи: Слав Велев
Акцията по претоварването на "Vera Su" най-рано след два дни

Снимка: Фейсбук/Николай Василев

Акцията по претоварването и изтеглянето на кораба Вера Су, заседнал край местността Яйлата, няма да започне в следващите поне два дни заради лоши метеорологични условия. От Кризисния щаб са изготвили план за евакуация на деветчленния екипаж на кораба при заявено желание от капитана. Към този момент нарушения по структурата на кораба няма, хамбарът, съдържащ товара от 3 000 тона азотен тор, е здрав и не се пълни с вода. Претоварването на кораба ще бъде извършено от плавателни съдове, предаде Радио Варна.

Кризисният щаб работи в две направления – недопускане на проблеми с екипажа и предотвратяването на екокатастрофа, заяви главният директор на Аварийно-спасителната дейност към Морска администрация-Варна и ръководител на операциите вицеадмирал Румен Николов.

Опасенията са и че заради начина, по който е заседнал корабът, при изтеглянето му той може да се пречупи. Затова при подобряване на метеорологичната обстановка ще се направи отново подводен анализ и ще се действа по доукрепяването му.

Извеждането на екипажа при необходимост ще стане чрез вече изградени две съоръжения, заяви началникът на Областната дирекция Пожарна безопасност комисар Дарин Димитров.

Подобряване на времето се очаква в началото на следващата седмица.

Подготвят се планове за разтоварването и изтеглянето на кораба „Вера Су“, заседнал край местността Яйлата. Създадени са необходимите условия и за евентуална евакуация на екипажа.

Два начина за евакуация са осигурени до този момент, заяви на брифинг тази сутрин началникът на пожарната безопасност в Добрич Дарин Димитров. Това е чрез спасителна мрежа и парапети, които вече са изградени, както и чрез въжена линия – т.нар. тролей.

Към момента обаче желание от страна на капитана за евакуация на неговия екипаж няма. Поддържа се постоянна връзка с него.

Капитанът на заседналия кораб не е заявил желание за евакуация на екипажа

Образувано е досъдебно производство в окръжната прокуратура в Добрич, като след извеждането от кораба на екипажа той ще бъде разпитан.

Очаква се времето да се подобри в понеделник или вторник и тогава да се премине към разтоварване на кораба и следващия етап – изтеглянето му от скалите.

Ще се използват отново плавателни средства, заяви вицеадмирал Румен Николов, тъй като спасителна акция откъм брега е напълно невъзможна.

Междувременно частично бедствено положение бе обявено в Община Каварна заради заседналия на 20 септември  моторен кораб "Vera Su", плаващ под знамето на Панама в района на защитена местност Яйлата край село Камен бряг.

Заповедта на кмета Елена Балтаджиева е и предвид съществуваща опасност от загуба на човешки живот и/или увреждане здравето на екипажа и/или предотвратяване настъпване на значителни неблагоприятни последици за околната среда, свързани със замърсяване на околната среда, съобщиха от пресцентъра на общината.

Частичното бедствено положение влиза в сила от 17 часа днес и се въвежда за срок от 7 дни на територията на:

Община Каварна

с. Камен Бряг

местност Яйлата

Със заповедта се определят и следните мерки за овладяване на бедствието:

1. Предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к "Vera Su" при поискване от капитана на кораба;

2. При необходимост подсигуряване на медицинска помощ

3. Обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна

4. Организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР "Яйлата" и защитена местност "Яйлата"

Прекратява се достъпът до "Яйлата" с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките.

Междувременно на междуведомствена среща в МВР са набелязали конкретни мерки за освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от вътрешното министерство.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и е бил изготвен план за действие, допълват от МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е ръководил срещата. В нея са участвали служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната - Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Представителите на институциите са набелязали конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било четири бала/ - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците в срещата са обсъдили и най-неотложните действия - укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Районът около заседналия кораб е огледан с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно

Коментари

Новини Варна