IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
14:30 | 1 октомври 2021
Обновен: 18:39 | 27 март 2024

Христо Алексиев: Предвижда се укрепване на "VERA SU"

Направена е предварителната организация за евакуация на екипажа

По материала работи: Слав Велев
Христо Алексиев: Предвижда се укрепване на "VERA SU"

Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб VERA SU в местността Яйлата. „Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент“, коментира министър Алексиев. Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация – въжена линия тип „тролей“ и обезопасителна мрежа.

Днес на брифинг на Кризисния щаб главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация-Варна Румен Николов отчете, че е извършена сериозна подготовка. Разработеният план е с два основни аспекта – недопускане на екологично замърсяване и евентуална евакуация на екипажа на заседналия кораб VERA SU в местността Яйлата.

Предвижда се укрепване на плавателния съд, както и допълнителни огледи, заяви Румен Николов. По думите му, няма промяна на позицията на кораба от момента на засядането. Вижда се процеп на носа на плавателния съд, но проникването на вода е слабо и не е довело да нарушаване целостта на хамбара на кораба. Преди последващ опит за освобождаване на кораба, ще бъде извършен отново водолазен оглед.

От щаба коментираха, че държавата не разполага с техника за преместване на VERA SU. Водят се преговори и със специализирани световни фирми за морско спасяване, за да бъдат използвани, ако се наложи.

Има готовност за евакуация на екипажа, която може да се осъществи в рамките на 20-30 минути. Поддържа се непрекъснат контакт с екипажа и са осигурени провизии. Вече е изпратено искане за становище до собственика на кораба за евентуална евакуация, но той е отговорил, че моряците на борда са в безопасност.

Коментари

Новини Варна