IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
11:45 | 7 октомври 2021
Обновен: 05:02 | 23 март 2024

Корабът „Vera Su“ е с конструктивни щети от засядането

Екипажът вече го напусна

По материала работи: Ставри Таргов
Корабът „Vera Su“ е с конструктивни щети от засядането

Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние. Той е стар, а засядането е довело до конструктивни щети по него. Чисто технически корабът има нужда от стабилизиране.

Това каза в „Тази сутрин“ по bTV директорът на "Морска администрация - Варна" кап. Валентин Енчев. По думите му всякакви коментари, че корабът просто може да бъде облекчен и след това провлачен са несериозни.

„Това е операция, която е много сериозна. Тя изисква ресурс, време да се финализират всякакви изчисления и анализи да се направят от страна на спасителната компания, така че предстоят няколко седмици, в които лично аз вярвам, че ще се случат нещата, но трябва търпение и малко помощ отгоре", каза кап. Енчев.

През вчерашния ден екипажът напусна кораба по решение на капитана, защото беше преценено, че не е безопасно екипажът да остане там, поясни той.

Той каза, че впоследствие е била проведена кореспонденция с корабособственика и е било потвърдено от него, че при първа възможност екипаж ще бъде качен, но времето в момента не го позволява.

„От наша страна беше гарантирано веднага, че ние имаме възможност да съдействаме чрез екипаж на кораба с цел да осигурим и опазим неговата безопасност в следващите дни, както и опазване на околната среда. Има готовност и от двете страни за съдействие, но изчакваме времето да се подобри.

В тази сложна ситуация с кораба и технически, и правно корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си. Фактът на изоставянето се дължи на това, че капитанът вижда невъзможност екипажът да остане.

 Ние нямаме желание да се разпореждаме с кораба освен в случая, когато трябва да си опазим крайбрежието. Това е наше право, наше задължение", каза още кап. Енчев.

Той не смята, че ще се стигне до момент, в който ще има спор кой ще се качи на кораба.

"Важното е, че има добра комуникация и двете страни декларират готовност. Вчера е декларирана от страна на министерството, че ние можем да съдействаме, включително и с екипаж.

Трябва да следим метеорологичната обстановка и възможността да започнем работа по кораба", обясни директорът на "Морска администрация - Варна".

Екипи на няколко институции следят състоянието на кораба. Всичко обаче зависи какво ще бъде времето.

Коментари

Новини Варна