IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
17:00 | 13 октомври 2021
Обновен: 12:58 | 24 април 2024

Положението около "Vera Su" остава "sans changement"

Няма опасност от пречупване на кораба

По материала работи: Слав Велев
Положението около "Vera Su" остава "sans changement"

Към момента няма опасност от пречупване на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су”. Корабът е в стабилно състояние. Няма нови пробойни, освен досега известните две, е показал последният водолазен отглед от вчера. Това обяви на брифинг във Варна изпълнителният директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов, предаде "Дарик".

Около кораба няма индикация за разлив от гориво или изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда, уточни кап. Иванов. Той добави, че в момента не е безопасно качването на екипаж на борда на авариралия кораб.

Има съмнения, че тежката врата на кърмата, през която се предполага, че е нахлула водата в машинното отделение, е била недобре затворена от екипажа преди напускане на кораба. Докато екипажът е бил на борда, вода в машинното не е имало, отбеляза шефът на Морска администрация. 

Все още се изчаква решението на корабособственика и застрахователите за статуса на кораба. Има вероятност той да бъде обявен за тотално погубен. 

Все още не е ясно кога може да започне операция по разтоварване на кораба. За целта ще се необходими над 36 часа благоприятно време, каквото до края на седмицата не се очертава.

Евакуираните моряците от „Вера Су” все още се намират в Каварна. Грижи за тях се полагат от представител на корабособственика, разкри директорът на "Морска администрация“ – Варна кап. Валентин Енчев. 

Коментари

Новини Варна