IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
08:40 | 12 октомври 2021
Обновен: 01:47 | 19 април 2024

"Vera Su" е потънал официално

Към момента не може да се определи състоянието на опасния товар

По материала работи: Слав Велев
"Vera Su" е потънал официално

Стопкадър: бТВ

Машинното отделение  на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" е пълно с вода. Корпусът на кораба има още пробойни, така плавателният съд се води на практика потънало имущество. 

Това каза началникът на Морска администрация Венцислав Иванов, след огледа на водолазите. Очаква се корабособственикът или да обяви, че изоставя съда, или че продължава да върши някаква дейност, но вече не по спасяването на кораба, а по неговото извличане обясни още Иванов, предаде "Радио Варна". 

Водолазите са направили снимки и видеа, за да се види какво е състоянието на кораба. Вода в машинното отделение е влязла през външните врати, които не са били добре уплътнени. Плавателният съд е в заседнало стабилно състояние и няма опасност да се пречупи, каза още началникът на Морска администрация. По думите му оттук нататък  операцията по претоварване става още по-сложна и, че не може да стане по-рано от 1 ноември. Ще се изискват писмени уверения, че товарът не е опасен за околната среда, посочи още Иванов.

Не са били взети и допълнителните документи. Към момента не може да се определи състоянието на товара.

Разглеждат се няколко хипотези за погубване на товара - чрез измиване от морето, разпад на място или депониране на определени места, ако отварянето на люковете не бъде възможно, като те ще бъдат обсъдени с МОСВ. По думите на капитан Иванов до началото на ноември месец едва ли ще се пристъпи към каквито и да било действия по претоварването на кораба.

Коментари

Новини Варна