IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
10:00 | 11 октомври 2021
Обновен: 08:30 | 26 март 2024

"Vera Su" прогонил рибата край Камен бряг

Акциите за спасяване на кораба са цирк, смятат местни рибари

По материала работи: Ставри Таргов
"Vera Su" прогонил рибата край Камен бряг

Кадър БНТ

С изключени агрегати и помпи опасността корабът "Вера Су" да е вече изцяло във вода е съвсем реална. За това сигнализират рибарите от сдружението "Черноморски изгрев".

След като беше отказана помощта на техните кораби в разтоварването на "Вера Су", сега те настояват да влязат в кризисния щаб с цел граждански контрол при взимането на решения. Рибарите твърдят, че аварията в района е изгонила рибата.

Есента е най-силният им сезон в морето, но сега работата им е под въпрос.

Това ни е най-силният месец по принцип, октомври месец е най-благоприятният, казва Красимир Петров сдружение "Черноморски изгрев", Балчик.

Работим точно в района, в който потъна кораба "Вера Су", много важен район за нас, казва Емил Милев председател на сдружение "Черноморски изгрев", Варна.

​Сега е времето за чернокопа, сафрида и барбуна, които идват от север, пасажите се движат на определена дълбочина и районът на Шабла и Яйлата е най-добрият за лов.

Ето 50 метра къде върви и районът между брега е много тесен, и лесно се концентрира рибата и ние по-лесно риболуваме, това е нагледно, допълва Емил Милев.

Но след инцидента корабите им се връщали празни.

С тази тор там, риба в момента няма. Преди да се развали времето, кораби риболуваха там значи вадим празни тралове, допълва Красимир Петров.
Рибарите се опасяват, че риболовът в района ще бъде забранен и семействата им ще останат без препитание.

Това са кораби над 12 метра, на всеки кораб по 4 човека, около 200 човека това са хора които са само пряко ангажирани от корабите, от риболова. И отделно може да се направи сметка по веригата - търговия, транспорт, преработка, колко хора са ангажирани към това нещо, казва Емил Милев.

​Затова реагирали веднага и предложили помощта на всичките 52 кораба на сдружението за безвъзмездно разтоварване на опасния товар.

Корабите ни са малки, те газят плитко, там районът го знаем, имаме си достатъчно добри ехолоти, където можем да хванем камъни и така щяхме да проправим път и може би щяхме да помогнем при разтоварването, казва Красимир Петров.

Примерно ето този кораб може да качи 15-20 бакса, малките могат да качат по 5 -10. Да помогнем в извозването, казва Емил Милев.

Писали и отворено писмо, но не ги удостоили дори с отговор. Вместо това им се наложило да наблюдават акции, които определят като цирк.

То нямаше мерки. Те отидоха да го дърпат в най-лошото време. То е невъзможно, казва Красимир Петров.

Нелогично е с влекач, който има усилие 40 тона, да закачи въже, което се къса на 20 тона. …Моето лично мнение е, че са знаели от първия ден, че е безсмислено корабът да бъде извлачен, явно има пробойна и ще потъне след 5 мили.

Ами един голям цирк, така да го нарека, казва Емил Милев. Имаме информация, че корабът е дал напред и се е набил още в камъните. В лошото време корабът се е хвърлял и се е удрял в скалите, и са му помогнали още малко да се заклини, допълва рибарят.

Затова са убедени, че имат право да влязат в кризисния щаб и да участват във взимането на решения. Твърдо отказват повече да стоят и да чакат действията или бездействията на институциите, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна