IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
10:45 | 8 октомври 2021
Обновен: 00:57 | 26 април 2024

Подозират човешка грешка за забиването на "Vera Su" в българския бряг. Повдигат обвинения

Времето остава лошо. Акции по претоварване и изтегляне са в процес на изчакване

По материала работи: Слав Велев
Подозират човешка грешка за забиването на "Vera Su" в българския бряг. Повдигат обвинения

Стопкадър: Фейсбук

Очкава се днес да повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на злополучния кораб "Вера Су", който се заби в скалите на "Яйлата".

Лошите метеорологични условия не позволяват към този момент да се пристъпи към акции по претоварване и изтегляне на заседналия край Камен бряг кораб. Вчера, след проведени над шест часа разпити на екипажа, капитанът и вторият помощник-капитан на Вера Су бяха задържани за срок от 72 часа. Предстои да им бъде повдигнато обвинение, предаде Радио Варна.

Най-вероятната причина за инцидента, при който товарният кораб "Вера Су" заседна край местността „Яйлата“, е човешка грешка. Днес в Добрич се очаква да пристигнат и следователи от Националната следствена служба, които да вземат участие в разследването на случая. Корабът и към този момент е без екипаж, тъй като метеорологичните услови в района са неподходящи. Все още турският корабособственик не е изпратил свой екипаж, като държавата ни има готовност на кораба да се качи български с капитан изпълнителния директор на Морска администрация Венцислав Иванов.

Очакванията са, че най-рано в понеделник времето ще бъде подходящо за продължаване на дейността по изтеглянето на кораба.

Прокуратурата работи по свой план, а ние имаме споразумение с досъдебното производство, че водим две паралелни независими разследвания. Ние търсим причините за инцидента. Това заяви Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия, в сутрешния блок на БНТ по повод заседналия край Камен бряг кораб Vera Su.

Националният борд е независим орган, извън Министерството на транспорта, който разследва самото събитие и операцията по спасяване на кораба. Има два неуспешни опита специалистите от Националния борд за разследване на произшествия да се качат на кораба заради вълнението на морето.

Все още не може да се каже дали има техническа неизправност и какви са причините по повод заседналия кораб. Ние работим не само на борда, но и искането на информация от навигационната система за времето на движението и търсенето на кораба, уточни Христов.

Той посочи, че институциите са се опитвали да се свържат с кораба, но от екипажа на кораба не са отговаряли, но все още не е ясно дали причината за това е техническа. Екипажът на кораба Vera Su не е подал сигнал към "Морска администрация", че има проблем, преди да заседне край Камен бряг, каза Христо Христов.

Според Христо Христов екипажът се е забил в брега, защото се е движил със скорост, която не е била намалявана, за да не се стигне дотам. Това, което смущава Христо Христов е, че е имало само един човек на вахта на кораба, при положение че трябва да са двама.

Коментари

Новини Варна