IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
15:45 | 28 октомври 2021
Обновен: 06:05 | 15 април 2024

„Пристанищна инфраструктура“ вече има техника за реагиране на замърсявания от разливи

Във Варна се проведе и обучение за работа с новото оборудване

По материала работи: Слав Велев
„Пристанищна инфраструктура“ вече има техника за реагиране на замърсявания от разливи

Специализирани съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания, бяха тествани и въведени в експлоатация от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ през изминалата седмица. Във Варна вече се проведе и обучение за работа с техниката. Предстои предаване на оборудването на оператор, който ще го поддържа в готовност и ще участва в операции по отстраняване на замърсявания в речните и морски пристанищата.

По този начин се осигурява цялостна организация за реагиране на аварийни замърсявания в резултат на нефтени и експлоатационни разливи в морските и речни пристанищни акватории.

Оборудването е предназначено за извършване на операции в пристанищните акватории, но при необходимост може да се използват в целия български участък на р. Дунав, както и в открито море. Окомплектоването на съоръженията в контейнери и на ремаркета осигурява висока автономност, възможност за бърза мобилизация и транспортиране до мястото на замърсяването.  

Закрити площадки със стационарни приемни съоръжения за разделно събиране на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, ще бъдат изградени в Русе, Лом, Силистра, Варна и Бургас. Създава се и интегрирана информационна система, която ще даде възможност за подобряване на контрола и взаимодействието между различните участници по веригата при предаването на отпадъци от корабите, както и констатиране и отстраняване на аварийни замърсявания на море и река.   

Внедряването на пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от корабите ще доведе до подобряване на околната среда както в Черно море, така и в региона на река Дунав и ще повиши безопасността на пристанищната дейност и водния транспорт. Значително ще се подобрят организацията и контролът по събирането на отпадъци и ще бъде осигурена готовност на българските речни пристанища за прилагане на Препоръките на Дунавската комисия.

Осигуряването на модерни съоръжения и оборудване за участие в операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания в пристанищните акватории, съобразени с най-високите световни стандарти, се реализира в рамките на проект „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения (ППС) в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“. Дейностите се финансират чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Коментари

Новини Варна