Варна 16°
fallback
Морски бизнес
12:15 | 9 март 2022
Обновен: 03:07 | 2 май 2024

Прехвърлят пътя за пристанище „Варна-Запад” на държавата, тя да го оправя

Отсечката е в изключително лошо състояние, а община Девня няма възможност да я поддържа

По материала работи: Слав Велев

Министерството на транспорта е направило постъпления за прехвърлянето и стопанисването на пътя към пристанище „Варна-Запад”. Той е в изключително лошо състояние, а община Девня няма възможност да го поддържа. Това стана ясно по време на втората дискусия за развитието порта в морския град. 

„Нужна ни е качествена инфраструктура и единна търговска политика, за да превърнем българските пристанища в привлекателни. Ясно сме изразили позицията си, че ще защитим интереса на държавата, корабособствениците и товародателите“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, предаде "Дарик". Той подкрепи идеята за уеднаквяване на информационните системи на пристанищните терминали и въвеждането на единен електронен стандарт на документооборота.

На срещата беше предложено да се търси съдействие от търговските аташета за рекламна кампания на българските портове. Това ще генерира транзитни товари през пристанищата без много инвестиции.

Обсъдено беше държавните и частните оператори да развият синхронизирана политика по отношение на размера на таксите, така че да се привлече повече морски трафик.

Председателят на транспортната комисия Борислав Гуцанов, заяви че има пълно единомислие в действията на Министерството и Комисията по транспорт и съобщения към НС.

До края на следващата седмица всички направени предложения ще бъдат отразени в заданието за изготвяне на Генерален план на пристанище Варна.

Автор на статията:
Слав Велев
Борислав Гуцанов девня път пристанище варна запад държава варна-запад Събев прехвърля
17 коментара
fallback
fallback