IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
13:15 | 21 март 2022
Обновен: 15:00 | 29 март 2024

„Морска администрация”: Мините ще ни подминат, но ако дойдат - най-рано след седмица

ИАРА съветва: Рибарите да не излизат

По материала работи: Слав Велев
„Морска администрация”: Мините ще ни подминат, но ако дойдат - най-рано след седмица

От „Морска администрация” заявиха, че ако украинските мини все пак достигнат до наши води това ще е след 8 - 10 дни. От там успокояват, че заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.

След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно.

Според „Морска администрация” обаче, непосредствена опасност няма.

„Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък”, коментира Александър Илиев, директор на „Морска администрация” Бургас.

Ако все пак достигнат до нашето води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

„Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум”, заяви за БГНЕС Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Областният управител Стойко Танков свиква среща с участието на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности.

Коментари

Новини Варна