IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
16:30 | 22 март 2022
Обновен: 11:34 | 6 май 2024

Следят състоянието на Черно море с подводен дрон

Басейновата дирекция във Варна отбелязва 20 години от своето създаване

По материала работи: Слав Велев
Следят състоянието на Черно море с подводен дрон

Снимката е илюстративна

Няколко научни звена от Варна ще имат възможност да следят състоянието на водите в Черно море с подводен дрон, съобщи за БТА началникът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ Явор Димитров.

Проектът, който институциите ще реализират съвместно, се нарича „СИРЕНА“. Той е на стойност малко над 2 милиона евро, а реализацията му ще продължи 36 месеца. Басейнова дирекция ще го изпълнява в партньорство с Висшето военноморско училище, Института по рибни ресурси и Норвежката изпълнителна агенция по околната среда.

Основната цел на проекта е да се прави мониторинг на морските води и да се разпише третия цикъл на планиране на морската стратегия на България, обясни Димитров. Предвиден е и модул за трансгранично сътрудничество с Румъния. 

В рамките на проекта ще бъде осигурено ново оборудване за извършване на наблюдения по няколко индикатора за качеството на водите, включително и за подводния шум, допълни Димитров. По думите му дронът ще позволи, наред с регулярния мониторинг върху химикобиологичните показатели на водата и различните организми, да се наблюдава и дъното. 

Димитров допълни, че оборудването по новия проект ще позволи да бъдат запълнени пропуски в данни от предходни изследвания. Учените вече ще могат да следят и за наличие на пластмасови микрочастици в организмите. 

20 години от своето създавене отбелязва Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна, в днешния Световен ден на водата. Със специален поздрав на децата от детска градина „Звездичка“ започна тържеството по повод годишнината на дирекцията. Малчуганите ни напомниха колко важен ресурс е водата и ни призоваха да се грижим за нейната чистота.

32 хиляди проверки са извършили инспектори в дирекцията за тези години. 2 хиляди от тях са по сигнали на граждани. Тези сигнали са били за замърсяване на водите или незаконно използване на водните ресурси. Това съобщи за Радио Варна директорът на Варненската басейнова дирекция Явор Димитров.

Институцията работи по два важни за страната плана – за управление на риска от наводения и този за управление на речни басейни. Варненската басейнова дирекция е единствената в страната, която работи по Морската стратегия. Това се случва по проект, в който водещ партньор е Норвегия.

20 институции и партньорски организации бяха отличени с плакети от Басейнова дирекция по повод нейната годишнина.

Коментари

Новини Варна