IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
16:15 | 21 март 2022
Обновен: 02:54 | 19 април 2024

ВМС: Русия блъфира за украинските мини в Черно море (ВИДЕО)

Специален щаб следи морските ни граници

По материала работи: Слав Велев
ВМС: Русия блъфира за украинските мини в Черно море (ВИДЕО)

Снимка и видео: БНТ
 

Руската федерация по-скоро цели затрудняване на корабоплаването и създаване на страх с информацията за свободно плаващи украински мини в Черно море. Това заяви командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг днес.

Според разпространената информация в Черно море плуват свободно мини, които Украйна са разположили във водите в началото на конфликта.

Военноморските сили са взели мерки при евентуално откриване на плаващи обекти, които са опасни за корабоплаването, да се реагира своевременно.

Предполагаемите използвани мини са два вида - едната е малка котвена мина, теглото на бойния заряд на мината е 20 кг., диаметърът на мината е 53 см. Задейства се от три галваноударни рога, т.е няма батерия или нещо, което да я изтощи и направи негодна - може да бъде опасна в продължение на много дълго време. Мината е малка и целта е възпрепятстване на десантните кораби на противостоящата страна да подходят към бреговете.

Другият тип мина, за която се твърди в публикацията на Руската федерация, е т.нар контактна противодесантна мина, съвсем малка мина с диаметър е 27,5 см и теглото на бойния заряд е 3 кг., предаде Moreto.net.

Българските власти започват следене на морските граници заради отнесени от буря мини в Черно море. В Бургас работа започва и специален щаб, който ще следи ситуацията. Рибарите са призовани да бъдат особено внимателни.

Движението на корабите в акваторията на страната се следи от трафик кулата на бургаското пристанище. След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са известени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. 

Според "Морска администрация" непосредствена опасност няма.

Коментари

Новини Варна