IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:45 | 17 август 2022
Обновен: 16:06 | 26 април 2024

"Вера Су" може да бъде продаден до месец

Подготвя се нова обществена поръчка за избор на фирма, която да завърши ремонта на естакадата в Шабла

По материала работи: Слав Велев
"Вера Су" може да бъде продаден до месец

Най-вероятно след месец може да се проведе търгът за продажбата на кораба „Вера Су“, който заседна в скалите край Яйлата през миналата година. Това съобщи бившият заместник-министър на транспорта Владимир Върбанов, предаде Радио Варна. Той напомни, че операцията по спасяването на кораба е струвала около 2 милиона и 700 хиляди лева. Според Върбанов е възможно държавата да си върне поне половината от тази сума. Останалата част ще бъде търсена от фирмата – застраховател, чрез съдебни дела.

Подготвя се нова обществена поръчка за избор на фирма, която да завърши ремонта на естакадата в Шабла, съобщи още Владимир Върбанов. Той уточни, че стойността на обществената поръчка ще стане ясна, след като бъде направен анализ на свършеното до сега и бъде уточнено какви ремонти тепърва трябва да бъдат извършени. Със сигурност е необходим ремонт на цялата площадка и особено на крайния участък на естакадата. „Точно тази крайна точка определя границите на териториалното море на България, поради което довършването на естакадата е изключително важно за страната ни”, подчерта бившият зам.-министър.

Припомняме, че договорът за изграждането на естакадата на нос Шабла беше сключен през 2015 година, за срок от 14 месеца. И досега обаче тя не е ремонтирана напълно. Проектът е даден на прокуратурата заради данни за измама. Цялата стойност на договора е над 6 милиона лева, като до сега са били усвоени над 4,5 милиона лева.

Коментари

Новини Варна