IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
16:30 | 29 ноември 2022
Обновен: 09:22 | 19 април 2024

Учен: Черноморието ни става все по-мръсно (ВИДЕО)

Тепърва предстоят химически анализи, които да установят какъв е резултатът от военните действия в Украйна

По материала работи: Слав Велев
Учен: Черноморието ни става все по-мръсно (ВИДЕО)

Д-р Радослава Бекова (вдясно) е носител на стипендията „За жените в науката“ за 2020 г./Кадър: YouTube

Три вдъхновяващи български жени-учени ще бъдат отличени за техните дръзки изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5 000 евро и има за цел да подкрепи жените-учени до 35-годишна възраст в реализирането на техните научни мечти и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. Единствената дама от Варна, печелила наградата засега остава гл. ас. Радослава Бекова от Института по океанология към БАН, секция „Биология и екология на морето“. Тя печели през 2020 г. с проекта си за замърсяването с отпадъци на Черноморското ни крайбрежие. Наградата даде една самостоятелност в кариерното ми развитие, защото си помогнах като закупих определена техника и посетих важни международни конференции, тъй като те са доста скъпи и много трудно обикновен български учен може да си позволи участие, без да е част от някакъв проект. Това разказа за Радио Варна Радослава Бекова. Наистина често за жените в науката е по-трудно, поради простата причина, че жените сме и майки. Едно майчинство връща две години назад кариерното развитие, а две години са много в науката. Все още съществува различие в заплащането, като при мъжете е по-високо по различни проекти, например, добави Бекова. Научната ѝ дейност е насочена към опазването на биологичните ресурси, техните местообитания и оценката на екологичното състояние на морската и крайбрежна околна среда. След пандемията успяхме да възстановим мониторинга и продължавам да развивам темата за отпадъците, отложени по плажовете, дюните и искам да кажа, че ако преди сме имали пунктове, в които не сме наблюдавали отпадъци към днешна дата няма такива. Основно това са пластмаси. Тепърва предстоят химически анализи, които да установят има ли и какво замърсяване в резултат на военните действия в Украйна. Това неизменно води до негативни влияния върху околната среда независимо дали въздух или море, така че определено ще има някакви въздействия, които тепърва ще бъдат изследвани и анализирани, допълни ученият. До момента Радослава Бекова е съавтор на 23 научни публикации, 17 доклада на национално и международно ниво и в над 16 научни форума у нас и в чужбина. Носител е на две награди, свързани с научни постижения в областта на климатичните промени, рискове и природни ресурси.

12-тата церемония „За жените в науката“ е днес, 29 ноември в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на нея ще Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, Диана Ковачева, Омбудсман на Република България и акад.Юлиан Ревалски, председател на БАН. Към момента по програмата в Българя са отличени 33  дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

„За жените в науката“ е уникална инициатива, която стартира през 1998 г. под егидата на ЮНЕСКО. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки, които са едва 33% от учените в света (по данни на ЮНЕСКО), но и да постигне полово равенство в тази сфера. Програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3 900 жени от над 110 държави.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube в 17:00 ч. на 29 ноември ТУК.

Коментари

Новини Варна