IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
11:15 | 15 декември 2022
Обновен: 12:39 | 2 май 2024

Започна строителството и на втория кораб за ВМС

Очаква се плавателният съд да е готов след 4 години

По материала работи: Слав Велев
Започна строителството и на втория кораб за ВМС

На церемонията присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски (вдясно) и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов (вляво)/Снимка: ВМС

Символичен старт на строителството на втория нов патрулен кораб на Военноморските сили беше даден във Варна. Церемонията по разкроя на стомана се състоя в корабостроителния завод „МТГ-Делфин”.

„Този кораб ще даде възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии”, зави на церемонията командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. 

Точно преди година започна строителството на първия кораб, на който вече е изградена значителна част от корпуса му. Той трябва да е завършен през третото тримесечие на 2025 г., а вторият кораб ще е готов година по-късно.

Строителството е по договора между Министерството на отбраната и компанията  NVL B.V.& Co.KG, чийто местен партньор е „МТГ-Делфин”. Плавателните съдове ще са с дължина 90 метра и водоизместимост от приблизително 2300 тона. Те ще притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС и ще заменят част от наличните във ВМС кораби, които не подлежат на модернизация.

Коментари

петково ( преди 1 година )
Четири години за строеж на един корпус по готови чертежи? Да бяхте го дали на китайците и щеше да е готов за 3 м3сеца.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна