IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
12:00 | 8 януари 2023
Обновен: 02:41 | 26 март 2024

Върнаха във Варна курсантите, тръгнали с кораба към Антарктида

23-мата студентите бяха прибрани от Испания с военния самолет „Спартан“

По материала работи: Слав Велев
Върнаха във Варна курсантите, тръгнали с кораба към Антарктида

Снимка: ВВМУ

Военният самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от Морското училище. Стажът на курсантите от II, III,IV и V курс започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морско училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида. Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 г. и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.

По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира – капитан II ранг Николай Данаилов. На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Оттам възпитаниците на Морско училище се качиха на военния самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и отлетяха за София. След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където „Спартанът“ кацна на специализирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати лично от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско училище – капитан III ранг Станислава Стефанова. Момчетата и момичетата, които станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от български кораб, получиха поздравления за успешно проведената практика. Следващата група курсанти, които ще плават на „Св. св. Кирил и Методий“, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.

Точно в 9 часа централноевропейско време на 8 януари военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) беше снет от пирса в испанското пристанище Картахена, излезе от порта и пое по маршрута си към Гибралтарския проток. НИК 421 се движи на югозапад, вятърът е насрещен със скорост от 13-14 метра в секунда, докато вълнението на морето е около 3-4 бала. Информацията е на пратеника на БТА. 

„Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Рейсът на кораба до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.

Отплаването се забави с около 12 часа поради трудоемка дейност по товарене и сапаниране. В рамките на 7 януари екипажът на НИК 421 успя да натовари цялата материална част, предвидена за испанските полярни бази „Хуан Карлос I“ и „Дисепшън“, и да укрепи товара на борда, за да спази изискванията за безопасност при транспортиране, както бе разпоредено от командира, кап. II ранг Николай Данаилов.

Предвижда се НИК 421 да премине през Гибралтар в светлата част на 9 януари, след което ще се отправи на югозапад към Канарските острови. Надеждите са за добро време, тъй като като към настоящия момент в района на архипелага затихва циклон. Възможно е корабът да попадне на остатъчни колебания от циклона под формата на по-силно вълнение откъм десния борд. В случай на необходимост екипажът остава в готовност да промени курса между самите Канарски острови, за да се скрие от по-лоши метеорологични условия.

Впоследствие „Св. св. Кирил и Методий“ ще премине и покрай островите Кабо Верде, където степента на бойна готовност на кораба задължително ще бъде повишена заради евентуална възможност от нападение на пирати.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Няма инфлация, има пари за самолет Спартан и прочие...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна