IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
12:40 | 25 март 2023
Обновен: 05:06 | 26 март 2024

Няма повдигнати обвинения срещу българските моряци в Румъния

Вижте кадри от акцията по задържане на трите български кораба в Констанца

По материала работи: Слав Велев
Няма повдигнати обвинения срещу българските моряци в Румъния

Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца, моряците нямат право да ги напускат. Разследва се нерегламентиран улов на акули.

В 10:30 часа тази сутрин с тримата капитани са разговаряли от българското посолство в Букурещ, съобщи посланик Радко Влайков. Това, което той знае от тримата капитани е, че моряците са добре, отношението на властите към тях също е добро. На борда има храна и вода, предаде БНТ.

Tова, че всички са били разпитани потвърди и Емил Милев - председател на сдружението "Черноморски изгрев". Трите риболовни кораба от Варна, Бургас и Балчик са част от това сдружение. Разпитите са продължили до 5:00 часа тази сутрин. От сдружението са категорични, че не може да става дума за незаконен улов.

Засега към българските моряци няма повдигнати обвинения, каза още посланик Влайков. Той очаква някаква промяна в ситуацията до края на деня. Ако това се случи, тя ще бъде обявена на сайта на МВнР. Ако се наложи, консул от Букурещ също има готовност да пътува до Констанца.

Плавателните съдове и екипажите им, които включват общо 10 моряци, се намират на военното пристанище в румънския град. Те са добре, разполагат с вода и храна. Моряците обаче нямат право да напускат корабите.

Задържаните плавателни съдове са от Бургас, Варна и Каварна, част от Рибарското сдружение "Черноморски изгрев".

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заявиха, че съвместните проверки с румънските им колеги са приключили, и очакват компетентните органи да установяват има ли извършено нарушение.

Посланикът ни в Румъния Радко Влайков заяви пред БНТ, че при необходимост консулът ни има готовност да отиде в Констанца.

Коментари

Новини Варна