IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
16:20 | 27 април 2023
Обновен: 10:11 | 28 април 2024

Младен Иванов: На рибарския кораб „Барбун“ още вчера е отказан достъп до "Карантината"

Плавателният съд гази над 2,10 м

По материала работи: Ставри Таргов
Младен Иванов: На рибарския кораб „Барбун“ още вчера е отказан достъп до "Карантината"

Младен Иванов

В пристанище „Карантината“ в Аспарухово могат да влизат кораби с газене до 1,5 м. Затова на рибарския кораб „Барбун“ още вчера е отказан достъп, тъй като плавателният съд гази над 2,10 м, обясни Младен Иванов, представител на оператора на порта.

"Ние предупредихме капитана още вчера, че прави глупости и ще заседне. Самият кораб гази 2,10 метра, но реално гази повече, защото има допълнително оборудване на него... Тази сутрин се чух с капитана и видях, че корабът пристига към пристанището и му казах: "Ако влезеш на територията на пристанището, това е на твоя отговорност. И това се случи", поясни за Радио Варна Младен Иванов.

Днес на своя отговорност кораб "Барбун" е влязъл в пристанището и е заседнал в акваторията на "Карантината", уточняват и от пресцентъра на Община Варна. Плавателният съд е изтеглен от друг рибарски кораб.

На 18 април дейностите по възстановяване на проектните дълбочини на пристанище „Карантината“ са приключени. Извършен е т. нар. промер – тоест, замерване на дълбочините на акваторията, които отговарят на проекта.

В момента се извършват дейности по дооборудване на пристанището за получаване на удостоверение за експлоатационна годност от "Морска администрация" за пълен капацитет – приемане на 116 плавателни съда.

От юни 2021 година на пристанището има 42 плавателни съда, които са наематели с подписани договори.

Коментари

Новини Варна